7. § Grondbeleid

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Deze paragraaf Grondbeleid bevat:

  • een visie op het grondbeleid in relatie tot de doelstellingen van de programma’s van deze begroting;
  • een beknopte beschrijving van de uitvoeringswijze van het grondbeleid en een stand van zaken per grondexploitatie;
  • een prognose van de te verwachten resultaten van de totale grondexploitatie;
  • een prognose van het totaal van geraamde winstnemingen;
  • een beschrijving van verliesvoorzieningen en risico's.

Visie
In de Nota Grondbeleid is opgenomen dat wij lokale ontwikkelingen en initiatieven stimuleren en faciliteren. Stimuleren doen we door zelf te investeren in onze infrastructuur, de buitenruimte en voorzieningen. Verder spannen we ons in om initiatiefnemers te faciliteren in hun planvorming. Deze initiatieven zijn namelijk heel belangrijk voor het verder vernieuwen en verbeteren van onze gemeente. Daarmee spelen wij ook in op de toekomstige Omgevingswet.

Aanpak
Op basis van uitnodigingsplanologie (prijsvragen, vraag specificaties) en marktinitiatieven geven wij vorm aan het gewenste grondbeleid. Wanneer ons belang groter is dan het belang van de markt, passen wij actief grondbeleid toe.

Hieronder is de stand van zaken van de lopende grondexploitaties toegelicht:

• Bedrijventerrein Oost
De civiele werken zijn afgerond. De uitgifte van de kavels is vertraagd in afwachting van de ontwikkeling van De Stationstuinen, naar verwachting vanaf 2026.

• De Botter
De woningen zijn opgeleverd, het inrichtingsplan loopt door in 2022. Eind 2022 zal de grondexploitatie naar verwachting beëindigd worden.

• Stationstuin
Deze grondexploitatie is nagenoeg gereed, niet te verwarren met de externe ontwikkeling van Stationstuinen welke aan het begin van de ontwikkeling staat. Er zijn nog enkele werkzaamheden af te ronden, naar verwachting zal deze grondexploitatie eind 2022 beëindigd worden.

• Centrumaanpak
Voor de realisatie van het parkeerterrein aan het Onderlangs kopen we de laatste garageboxen aan.  Ook voor het Achterom treffen we voorbereidingen voor de aanpassing van parkeerplaatsen, wegen en ondergrond (riolering, K&L, wateropvang). Voor deze grondexploitatie moeten nog beslissingen genomen worden, die we later dit jaar verwachten.

• Carnisselande
Voor verschillende kavels lopen gesprekken met potentiële kopers Deze gesprekken bevinden zich in verschillende fasen van het verkoopproces. Naar verwachting zullen de laatste kavels binnenkort worden getransporteerd. De buitenruimte bij de woningen van Seattle / kamelenburg is in samenwerking met de bewoners ontworpen. Bij de uitvoering van de werkzaamheden is een aantal tegenvallers opgetreden. Hierdoor zijn er  herstelwerkzaamheden  uitgevoerd, zodat de beheerders het gebied over kunnen nemen. Verder worden de laatste woningbouwplekken nader ontwikkeld.
De ontwikkelingen langs de Koedood zijn onderwerp van gesprek met de provincie Zuid-Holland. Verder wordt nog een ontwikkeling van een horecagelegenheid bij de speelplek langs de snelweg voorzien en wordt er gewerkt aan de ontwikkeling van het terrein aan de Voordijk.

• Lagewei
De planvorming voor het laatste deel van Lagewei komt binnenkort tot ontwikkeling. Dit is het braakliggend terrein ten noorden van de Zichtwei. In 2024 wordt Lagewei naar verwachting afgerond.

• Vrouwenpolder
Voor deelgebieden 4, 5 en 6 zal een herziening plaats vinden. Voor deelgebied 5 is een stedenbouwkundig plan vastgesteld in samenwerking met bouwclaimhouder. Hier is een begroting voor opgesteld. Voor deelgebied 6 is inmiddels een grondverkoopprocedure doorlopen. Na de zomer zal gestart worden met de bouw. Voor deelgebied 4 zal na de zomer een openbare grondverkoopprocedure worden opgestart. De grondexploitatie van Vrouwenpolder loopt naar verwachting door tot en met 2025.

 

Prognose resultaten

Terug naar navigatie - Prognose resultaten

Alle grondexploitaties zijn geactualiseerd en opgenomen in het Meerjarenprogramma Grondexploitatie (MPG). De prognose van de resultaten op de grondexploitaties is hieronder weergegeven.

kosten op startwaarde opbrengsten op startwaarde saldo op startwaarde saldo op netto contante waarde 1-1-2022 saldo op eindwaarde
95.040.800 92.132.300 -2.908.500 -6.520.200 -6.891.800

In het MPG worden alle grondexploitaties samengevoegd en wordt aangegeven welke locaties in planning zijn. Het MPG is een belangrijk product voor de beheersing van de grondbedrijfcomplexen. Het MPG legt de basis voor:

  • De benodigde omvang reserve grondbedrijf om fluctuaties als gevolg van de marktgevoeligheid van het exploiteren van gronden op te vangen;
  • De benodigde voorzieningen;
  • Risicomanagement;
  • De paraaf grondbeleid in de jaarrekening en begroting.

De relaties van het MPG met de overige producten binnen het grondbedrijf zijn in onderstaande figuur weergegeven.

 

 

Winstnemingen
Als gevolg van de gewijzigde BBV-regels geldt dat winsten worden genomen. Dit vindt plaats op basis van het 'percentage of completion' methode: voor zover gronden zijn verkocht en opbrengsten zijn gerealiseerd moet tussentijds naar rato van de voortgang van de grondexploitatie winst worden genomen. Tussentijdse winstnemingen worden verantwoord in de jaarrekening. Bij afsluiting van een grondexploitatie vindt de eindafrekening plaats. Dit is meestal aan het einde van het boekjaar, bij het opstellen van jaarrekening.

Verliesvoorzieningen
Als in een grondexploitatie een verlies wordt verwacht, wordt een verliesvoorziening getroffen ter hoogte van het te verwachten verlies. Het verlies wordt genomen bij afsluiting van een grondexploitatie. Meestal vindt dit plaats aan het einde van een boekjaar, bij het opstellen van de jaarrekening. De getroffen verliesvoorziening wordt dan aangewend om het verlies te dekken. Soms is er sprake van een verschil tussen het daadwerkelijke verlies en de getroffen verliesvoorziening. In zo’n geval komt het verschil ten gunste of ten laste van de reserve grondbedrijf.

Risico’s
Op basis van de vastgestelde grondexploitaties worden in het MPG de risico’s beschreven en eventuele beheersmaatregelen genoemd. Door actief risicomanagement vindt beperking van de risico’s plaats. Dit beleid wordt voortgezet.