Inleiding

Inleiding
Het nieuwe college van B&W Barendrecht presenteert hierbij haar eerste begroting voor het jaar 2023. Op het moment van het samenstellen van deze begroting werd gewerkt aan de totstandkoming van het “Meerjarenprogramma Barendrecht 2022 – 2026”. In dit programma komen de beleidsdoelen en ambities voor de komende jaren tot uitdrukking. Samen met de begroting vormt dit de grondslag van het nieuwe beleid en de begroting voor de komende jaren.
Het “Meerjarenprogramma Barendrecht 2022 – 2026” (als begrotingswijziging) zal gelijktijdig met deze begroting en de 2e Tussenrapportage 2022 in de raadsvergadering van 8 november 2022 worden behandeld, zodat er sprake is van een integrale afweging voor u als raad. 

Voorjaarsbrief
In de Raadsinformatiebrief d.d. 4 maart 2022 is aangegeven dat is gekozen voor een andere opzet van de Voorjaarsnota dan in 2021, namelijk een beleidsarme Voorjaarsbrief 2023. De gemeenteraad heeft op 5 juli 2022 de Voorjaarsbrief 2023 vastgesteld als het kaderstellend document voor het opstellen van de begroting 2023.
De uitslag van de verkiezingen en de nieuwe samenstelling van gemeenteraad en het college van B&W waren van invloed op de voorbereiding van de begroting 2023 en de meerjarenraming 2024 – 2026. De formulering van nieuw beleid en doelstellingen is immers aan de nieuwe gemeenteraad.

Financiële beschouwingen
Mede als gevolg van een voor de gemeente voordelig uitgevallen meicirculaire 2022, is er sprake van een meerjarig positief begrotingssaldo en deze laat daarmee een sluitend financieel meerjarenbeeld zien. Dit leidt tevens tot een positieve ontwikkeling van de algemene reserve. Het weerstandsvermogen komt daarmee ruim boven de norm weerstandsratio.

Opbouw van de begroting en leeswijzer
De begroting is een verplicht document en maakt onderdeel uit van de planning & control cyclus van de gemeente. Dit stuk maakt de richting en keuzes van de gemeente inzichtelijk. De planning & control cyclus bestaat uit een aantal documenten waarmee de raad haar kaderstellende en controlerende rol kan vervullen. Vooraf kaderstellend met de begroting, gedurende de uitvoering controlerend met de tussenrapportages en de jaarrekening. 

De begroting bestaat uit een beleidsbegroting (of ook wel programmabegroting) en een financiële begroting. De beleidsbegroting is opgebouwd uit programma’s (het programmaplan) en paragrafen. In de begroting 2023 is een nieuwe programma indeling opgenomen van 9 programma’s, op basis van de gehanteerde thema-indeling volgens het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV), zoals de gemeenteraad op 5 juli 2022 besloten heeft. Hierin zijn alle samenhangende activiteiten binnen een beleidsterrein bij elkaar gebracht, waarbij per programma wordt ingegaan op de doelstelling, de belangrijkste ontwikkelingen en de beleidsvoornemens binnen het betreffende programma. Beleidsmatig wordt dit afgesloten met een overzicht van de verplichte beleidsindicatoren. Als laatste treft u per programma het overzicht van de lasten en baten aan. Hierin zijn de cijfers uit 2022 (stand na 1e Tussenrapportage 2022) en de Begroting 2023, meerjarenraming 2024 t/m 2026 opgenomen. Hiermee krijgt u inzicht in wat het desbetreffende programma kost. Daarna zijn de verplicht voorgeschreven paragrafen opgenomen. Een paragraaf geeft een dwarsdoorsnede van de begroting vanuit een bepaald perspectief over alle programma’s heen.

De begroting bevat de volgende paragrafen:
1. § Lokale Heffingen;
2. §Weerstandsvermogen en risicobeheersing;
3. § Onderhoud Kapitaalgoederen;
4. § Financiering;
5. § Bedrijfsvoering; 
6. § Verbonden Partijen;
7. § Grondbeleid;

De financiële begroting geeft in meerdere opzichten een uiteenzetting van de financiële positie. Deze bevat als eerste de uitgangspunten voor de (meerjaren)ramingen. Daarna het financieel meerjarenperspectief 2023-2026. Uitgangspunt is het saldo na de meicirculaire 2022, inclusief de structurele mutaties uit de 1e Tussenrapportage 2022. Daarna zijn de structurele mutaties uit de 2e Tussenrapportage 2022 opgenomen en de mutaties voor de begroting 2023 die afzonderlijk worden toegelicht.
In de financiële begroting is een aantal overzichten opgenomen, te weten: het overzicht van baten en lasten, meerjarenbalans, EMU-saldo, incidentele baten en lasten, subsidiestaat, staat van reserves en voorzieningen, subsidiestaat, investeringen en de taakvelden per programma.