De kracht van het wijkteam

Omschrijving (toelichting)
De kracht van het wijkteam zit in het integraal en wijkgericht werken, dichtbij de inwoners. Wijkteammedewerkers pakken vragen van inwoners vroegtijdig, laagdrempelig en adequaat op. Daarbij wordt uitgegaan van de eigen kracht van de individuele inwoner en zijn of haar netwerk, de kracht van de wijk en de kracht van de wijkteammedewerker zelf.
Het wijkteam fungeert daarbij als stevige verbinding tussen de nulde-, eerste en tweedelijnszorg en is een belangrijke speler in het aanjagen van de transformatie. Met de doorontwikkeling van de wijkteams wordt nog steviger ingezet op preventief werken, vroegsignalering, outreachend werken, het realiseren van collectieve voorzieningen en het uitvoeren van basiszorg.
Zo zetten we t/m 2023 via de NPO-middelen extra in op de samenwerking met het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs door inzet van schoolcontactpersonen op de scholen voor de uitvoering van preventieve werkzaamheden. Eind 2022/begin 2023 wordt de extra inzet van de schoolcontactpersonen geëvalueerd. Bij een positieve evaluatie wordt onderzocht of hiervoor structurele middelen ingezet kunnen worden.
Belangrijke taken van de wijkteams zijn verder het bieden van advies naar aanleiding van vragen van inwoners en maatschappelijk partners, het bieden van hulpverlening en het zorgdragen voor de toegang en toeleiding naar specialistische hulpverlening door de wijkteammedewerkers Toegang.
De wijkteams onderhouden en optimaliseren de samenwerking met aanbieders van specialistische jeugdhulp (zowel lokaal als regionaal) en het gedwongen kader (Veilig Thuis, Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond). Tevens maken de wijkteams afspraken met onze partners in de wijk, met verwijzers, zoals huisartsen en jeugdartsen, en met gecontracteerde aanbieders en scheppen daarmee duidelijkheid over ieders verantwoordelijkheid en rollen en taken daarin.