Omschrijving (toelichting)

Gemeenten hebben verschillende wettelijke taken op het gebied van de volksgezondheid, zoals de bestrijding van infectieziekten, informatievoorziening, het (laten) doen van onderzoek naar de gezondheidssituatie van de inwoners, het bevorderen van psychosociale hulp bij rampen, het bevorderen van preventieprogramma's en het uitvoeren van de inspectie kindercentra.


GGD Rotterdam-Rijnmond
GGD Rotterdam-Rijnmond verzorgt voor de gemeente Barendrecht het basistakenpakket volksgezondheid, waarmee de gemeente voldoet aan de wettelijke taken conform de Wet publieke gezondheid. De rol van de GGD-RR tijdens de coronacrisis en de gevolgen van de bezuinigingen in de laatste decennia op de publieke gezondheidszorg laten zien dat het anders moet. Daarom is de GGD-RR inmiddels gestart met het visietraject GGD 3.0 ter voorbereiding op de meerjarenbegroting vanaf 2024. In dit traject wordt de koers van de GGD-RR voor de toekomst bepaald. Extra inzet op preventie en infectieziekte bestrijding zijn een belangrijk onderdeel. Ook de ontwikkelingen rondom de invoering van de omgevingswet worden meegenomen in de visie. De concept meerjarenbegroting wordt in 2023 aan de raad voorgelegd. De GGD-RR heeft daarnaast vanaf 2023 een extra taak op het gebied van gemeentelijke en collectieve advisering gezonde leefomgeving in voorbereiding op de invoering van de omgevingswet. 
Preventie
In 2023 zetten wij ons verder in voor preventie en het bevorderen van een gezonde leefstijl. Hieronder valt het tegengaan van roken, overmatig alcoholgebruik en overgewicht. Deze drie aspecten staan centraal in het lokaal preventieakkoord. In samenhang met verschillende lokale partners wordt het lokaal preventieakkoord gedragen en wordt verbinding gelegd met verschillende bestaande allianties en initiatieven, zoals ‘De Bewuste Kantine’, ‘Kansrijke Start’, ‘De Gezonde School’ en JOGG gemeente. 

In 2023 willen we inzetten op onderzoek naar de achterliggende factoren van een ongezonde leefstijl, zoals armoede, laaggeletterdheid en verminderde participatie.
In verband met de toenemende vergrijzing heeft ouderengezondheid onze aandacht: tegengaan van eenzaamheid en aanpak dementie. Hierbij participeren we ook in de regionale aandacht op dit vlak. We bevorderen dat gezondheid als pijler sterk verankerd wordt in de omgevingswet i.o. Ook willen we ervoor zorgen dat de Barendrechters de juiste zorg op de juiste plek krijgen. Dit doen we door de verbinding te versterken tussen de huisartsen, de wijkteams en de overige welzijnsinstellingen (KijkopWelzijn) door geregeld bijeenkomsten te organiseren, de implementatie van zorgdomein en de inzet van de wijkmanager. 

Stichting Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)
Zorg voor de publieke gezondheid is vastgelegd in de Wet Publieke Gezondheid (WPG). Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering hiervan. Stichting Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond is verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdgezondheidszorg tot 18 jaar in de gemeente Barendrecht. Het CJG is dé plek waar ouders, verzorgers, kinderen en jongeren terecht kunnen met vragen over gezondheid, opvoeden, opgroeien en verzorging.
Het ministerie VWS heeft besloten om de HPV-vaccinatie uit te breiden en de vaccinatie ook voor jongens op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Vanaf 2023 worden hiervoor middelen toegevoegd aan de algemene uitkering. CJG Rijnmond voert voor Barendrecht het RVP uit. De beschikbare middelen voor de HPV vaccinatie zullen per 2023 worden opgenomen in de kosten van het RVP.