Volwasseneneducatie, het bevorderen van basisvaardigheden en bestrijden van laaggeletterdheid

Omschrijving (toelichting)
Tot zeker 2024 blijft Rotterdam (als contactgemeente van de arbeidsmarktregio) de WEB-middelen ontvangen (Wet Educatie Beroepsonderwijs). Samen met de regiogemeenten is een (beleids)Programma Basisvaardigheden 2020-2024 opgesteld. De beschikbare regionale WEB-middelen zijn ingezet in een aanbesteding, die afloopt op 31 december 2022. In het regionaal overleg zijn we bezig met het opstellen van een nieuw beleidskader voor de nieuwe aanbesteding.
Deze WEB gelden worden alleen ingezet voor de WEB trajecten regionaal en lokaal. Op basis van de lokale vraag wordt er aanbod opgezet. Er vindt maandelijks monitoring en overleg plaats over deze formele en non-formele taaltrajecten.
Daarnaast is een samenwerkingsovereenkomst met de Stichting Lezen en Schrijven gesloten voor hun ondersteuning in onze aanpak van laaggeletterdheid. Hierbij wordt vooral de focus gelegd op o.a. het verbeteren van wervingsaanpak en het vergroten van de zichtbaarheid van de groep NT1-ers. In Barendrecht is het Taalpunt nu het centrale punt binnen de gemeente waar zowel inwoners (onder andere NT1-ers, laaggeletterden met Nederlands als moedertaal) als professionals terecht kunnen voor advies en vragen over taal, rekenen en digitale vaardigheden. Op deze manier is de vraag en het aanbod op het gebied van basisvaardigheden bekend en kunnen op elkaar afgestemd worden, zodat de doelgroep hiervan gebruik kan maken en hierdoor beter kan participeren in de samenleving. Een belangrijke rol hierin speelt de coördinator basisvaardigheden.