7. § Grondbeleid

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Deze paragraaf Grondbeleid bevat:

  1. een visie op het grondbeleid in relatie tot de doelstellingen van de programma's die zijn opgenomen in de begroting;
  2. een beknopte beschrijving van de uitvoeringswijze van het grondbeleid en een stand van zaken per grondexploitatie. Voor de inzet van de grondbeleidsinstrumenten wordt verwezen naar de Nota Grondbeleid (vastgesteld in 2016);
  3. een prognose van de te verwachten resultaten van de totale grondexploitatie;
  4. voor zover van toepassing een onderbouwing van geraamde winstnemingen;
  5. een schema van de risico’s per project.

A. Visie

Terug naar navigatie - A. Visie

In de Nota Grondbeleid 2016-2019 is opgenomen dat de gemeente lokale ontwikkelingen en initiatieven wil stimuleren en faciliteren en daarbij zelf in infrastructuur, buitenruimte en voorzieningen investeert. Er wordt uitgegaan van een grotere rol van de markt en particuliere initiatieven en minder financiering en regels vanuit de gemeente. Hiermee wordt ingespeeld op de toekomstige Omgevingswet.

B. Uitvoeringswijze

Terug naar navigatie - B. Uitvoeringswijze

De bestaande projecten met actief grondbeleid worden voortgezet en verder ontwikkeld. Op basis van uitnodigingsplanologie en flexibiliteit in ontwikkeling zal vormgegeven worden aan gewenste invullingen, passend binnen de bestaande wet- en regelgeving. Daar waar het gemeentelijk belang hoger is dan het belang van de markt, zal actief grondbeleid worden toegepast. Onderstaand treft u de stand van zaken aan van de lopende grondexploitaties:

 

  • Bedrijventerrein Barendrecht oost

De rotonde Gebroken Meeldijk is in het 2 kwartaal 2019 aanbesteed en het verleggen van kabels en leidingen is gestart. De verdere civiele werkzaamheden starten in september en worden naar verwachting eind oktober afgerond. De laatste werkzaamheden aan de Ziedewij worden begin volgend jaar afgerond.  De planning is om de grondexploitatie per 31-12-2020 af te sluiten.

  • Lagewei

Ten noorden en ten zuiden van de Zichtwei zijn nog ruim 110 woningen gepland, verdeeld over 3 locaties. Er worden 24 appartementen gerealiseerd in 2019-2020 op een van deze locaties. Over de andere 2 locaties vinden gesprekken plaats. Naar verwachting vindt realisatie hiervan plaats in de periode 2020-2022.

  • Vrouwenpolder

In fase 4 en 5 kunnen nog circa 240 woningen gebouwd worden. Planvorming hierover vindt naar verwachting plaats vanaf 2020. Naar verwachting vindt realisatie hiervan plaats in de periode 2020-2022.

  • Zuidpolder

Begin 2019 is het gebied fase 1.4 overgedragen aan beheer. Voor fase 2.1 zijn vanaf 2015 verschillende percelen minnelijk verworven. De onteigeningsprocedure is opgestart. De wens is om in 2019 de resterende grond ofwel via minnelijk overleg dan wel als resultaat van een onteigeningsprocedure te verwerven. In mei 2018 is gestart met gesprekken met belanghebbenden over een eventuele ontwikkeling van fase 2 van de Zuidpolder om duidelijk te krijgen op welke manier (ontwikkelproces) de verandering zijn beslag kan krijgen. In 2020 starten we met het ontwikkelen van de laatste fase (klimaatbuffer).

  • Centrumaanpak Barendrecht

Eind 2019/begin 2020 start Patrimonium met de sloop van de woningen aan de Mr Lohmanstraat en Albardastraat voor de realisatie van een parkeerterrein en 93 sociale levensloopbestendige huurappartementen.

In 2020 bereiden we de herinrichting van de buitenruimte van het Achterom voor. Uitvoering verwachten we in 2021. De herontwikkeling van de Rabolocatie start naar verwachting in 2020. Medio 2020 wordt het aangekochte pand van warenhuis Wesdijk gesloopt en ingericht tot parkeerterrein.

  • Carnisselande

Op 7 verspreid liggende locaties worden nog individuele woonkavels of woon-werkkavels aangeboden. Het doel is om in 2019 alle kavels verkocht te hebben, zodat in 2020 de grex kan worden afgesloten.

  • Stationstuin

Medio november 2019 start de bouw van de 82 appartementen, bestaande uit 23 sociale huurwoningen, 29 vrije sector huurwoningen en 30 koopwoningen. De oplevering wordt in de 1e helft van 2021 verwacht.

  • De Botter

Op deze locatie is ruimte voor maximaal 70 appartementen. De verdeling is 50% sociale woningbouw, 25% middeldure huur en 25% koopwoningen. In de eerste helft van 2019 heeft de aanbesteding plaatsgevonden. Verwacht wordt dat de bouw in 2020 begint.  De oplevering van de appartementen is dan in 2021.

C. Prognose resultaten

Terug naar navigatie - C. Prognose resultaten

Alle grondexploitaties zijn geactualiseerd. De prognose van de resultaten op de grondexploitaties is hieronder weergegeven:

 

In het Meerjarenprogramma Grondexploitaties (MPG) worden alle grondexploitaties samengevoegd en wordt aangegeven welke locaties in planning zijn. Het MPG is een belangrijk product voor de beheersing van de grondbedrijfcomplexen. Het MPG legt de basis voor:

  • de benodigde omvang reserve grondbedrijf om fluctuaties als gevolg van de marktgevoeligheid van het exploiteren van gronden op te vangen;
  • de benodigde voorzieningen;
  • risicomanagement;
  • de paragraaf grondbeleid in de jaarrekening, voorjaarsnota en begroting.

 

De relaties van het MPG met de overige producten binnen het grondbedrijf zijn in onderstaande figuur weergegeven.

D. Winstnemingen

Terug naar navigatie - D. Winstnemingen

Als gevolg van de gewijzigde BBV-regels geldt dat winsten worden genomen op basis van de ‘percentage of completion’ methode: voor zover gronden zijn verkocht en opbrengsten zijn gerealiseerd moet tussentijds naar rato van de voortgang van de grondexploitatie winst worden genomen.

In de periode 2019 tot en met 2022 kan op basis van de huidige grondexploitaties nog een winstneming tot maximaal

€ 4,2 miljoen plaatsvinden.

E. Risico's

Terug naar navigatie - E. Risico's

Op basis van de vastgestelde grondexploitaties worden in het Meerjarenprogramma Grondexploitaties (MPG) de risico’s beschreven en eventuele beheersmaatregelen genoemd. In het onderstaande overzicht worden schematisch de risico’s aangegeven per project.