Meer aandacht voor financiële problemen

Landelijk zien we dat de schuldenproblematiek van huishoudens toeneemt. Landelijk stelt men dat één op de vier huishoudens financiële problemen heeft. Door de coronacrisis zijn inwoners financieel in de problemen geraakt. De verwachting is dat als gevolg hiervan in de tweede helft van 2020, eerste helft van 2021 het aantal meldingen weer zal stijgen. Bestaande doelgroepen zullen het moeilijker krijgen. De verwachting is tevens dat nieuwe doelgroepen een beroep gaan doen op schuldhulpverlening. Dat betreffen de inwoners die door de crisis in de financiële problemen zijn geraakt en inwoners die nu nog geen financiële problemen hebben, maar dat wel gaan krijgen. Wij concentreren ons op de uitvoering van de curatieve taak en de ondersteuning van de financiële maatjes van Kijk Op Welzijn.
Per 1 januari 2021 treedt de gewijzigde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) in werking. De grootste en belangrijkste wijziging is dat vroegsignalering wordt verankerd in wetgeving. De gemeente acteert al op signalen over betalingsachterstanden van vaste lasten. Door de coronacrisis is de verwachting dat het aantal signalen het komende jaar zal gaan stijgen.
Op 1 april 2020 is het nieuwe wetsvoorstel ‘adviesrecht gemeenten bij schuldenbewind’ ingediend bij de Tweede Kamer. Gemeenten kunnen na implementatie de rechtbank adviseren over de vraag of een inwoner met problematische schulden hulp moet krijgen van een beschermingsbewindvoerder (ook wel schuldenbewind genoemd). Het advies houdt een afweging in van alternatieve vormen van ondersteuning. Met de nieuwe wetgeving is de verwachting dat gemeenten meer grip krijgen op meer inwoners met financiële problematiek. De datum van inwerkingtreding is nog niet bekend.
(2021/19)