De kracht van het wijkteam

Omschrijving (toelichting)
De kracht van het wijkteam zit in het integraal en wijkgericht werken, dichtbij de inwoners. Het wijkteam fungeert daarbij als stevige verbinding tussen de nuldelijn en de 1e en 2e lijnszorg en is een belangrijke speler in het aanjagen van de transformatie, waarbij onder andere de aandacht uitgaat naar vroegtijdig(er) signaleren, inzetten op preventie en het voeren van regie bij meervoudige en complexe zaken, zodat de geboden hulp bijdraagt aan een “duurzaam resultaat”.
Belangrijke taken van het wijkteam zijn het organiseren van ondersteuningsvragen, het bieden van hulpverlening en het voeren van casusregie. Wijkteammedewerkers pakken vragen van inwoners vroegtijdig, laagdrempelig en adequaat op. Daarbij wordt uitgegaan van de eigen kracht van de individuele inwoner en zijn of haar netwerk, de kracht van de wijk en de kracht van de wijkteammedewerker zelf.
Daarnaast biedt het wijkteam partners advies op het gebied van preventie, gezondheid en welzijn. De wijkteams onderhouden en optimaliseren de samenwerking met aanbieders van specialistische jeugdhulp (zowel lokaal als regionaal) en het gedwongen kader (Veilig Thuis, Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond).
Tevens maken de wijkteams afspraken met onze partners in de wijk, met verwijzers, zoals huisartsen en jeugdartsen, en met gecontracteerde aanbieders en scheppen daarmee duidelijkheid over ieders verantwoordelijkheid en rollen en taken daarin.
Het opgebouwde wijknetwerk op het gebied van welzijn, gezondheid, hulp en ondersteuning behouden we en bouwen we verder uit. Dit vraagt om een stevige regierol vanuit de gemeente, waarbij we als gemeente een meer prominente rol innemen bij de toegang en toeleiding naar specialistische hulpverlening. Indicatiestelling behoort daardoor niet meer tot de taken van de wijkteammedewerker. Door middel van het aanstellen van toegangsconsulenten jeugd geven we uitvoering aan de taak van indiceren en daarmee het toeleiden naar specialistische jeugdhulp.