Omschrijving (toelichting)

Wmo-vervoer
Het Wmo-vervoer moet inwoners van Barendrecht in staat stellen om actief deel te nemen aan de maatschappij. In Barendrecht wordt zoveel mogelijk het reizen met het OV of het zelf organiseren van vervoer, al dan niet met een PGB vervoersbudget, gestimuleerd. Alleen daar waar niet mogelijk wordt het doelgroepenvervoer ingezet. Hierbij wordt gezocht naar een goede balans tussen (hoge) kwaliteit van het doelgroepenvervoer en beheersing van de kosten.
Door de vergrijzing zal er in de komende periode een lichte stijging zichtbaar zijn. Stijgt het aantal gerealiseerde ritten, dan stijgen de kosten. Door een integrale toegang, goede afweging, herevaluatie van de toepassing en gebruik van de huidige beleidsregels op het gebied van voorliggende voorzieningen is het mogelijk om komende jaren het doelgroepenvervoer in Barendrecht te innoveren. Dit kan o.a door projecten als het “het automaatje” en het stimuleren van samenwerking tussen gemeente en gebruiker, zoals bij de 24-uursmaatregel, door transitie van doelgroepenvervoer naar een toegankelijk OV en het combineren van ritten, ofwel verhogen van de efficiency door een dynamische planning en te denken in ketenvervoer.

Leerlingenvervoer
In Barendrecht willen we dat alle kinderen naar school kunnen. Ouders van leerlingen, die vanwege bijzondere omstandigheden zoals handicap of afstand niet zelfstandig naar school kunnen reizen, worden ondersteund in het vervoer. Ouders blijven primair verantwoordelijk voor het schoolvervoer van hun kinderen.
Het gebruik van het Leerlingenvervoer is de laatste jaren relatief stabiel. Door verschillende ontwikkelingen in de taxibranche is de verwachting dat de kosten voor het Leerlingenvervoer gaan stijgen. 
De gemeente zorgt voor vervoer naar de dichtstbijzijnde school die voor de leerling toegankelijk is. We stimuleren de ouderbetrokkenheid bij de schoolgang van de kinderen door eigen vervoer te vergoeden in plaats van taxivervoer voor zover dit mogelijk is. Ook maken we de afweging of openbaar vervoer, al dan niet met begeleiding, tot de mogelijkheden behoort. De gemeentelijke verordening Leerlingenvervoer is hierbij kaderstellend.
De contracten van de regiecentrale en de vervoerders voor zowel Wmo- als leerlingenvervoer lopen in augustus 2022 en daaropvolgend in augustus 2023 af. Aankomende periode wordt er om deze reden een start gemaakt met de nieuwe aanbesteding en aanbestedingsstrategie. De contracten maken op dit moment een onderdeel uit van een gezamenlijke aanbesteding van 3 gemeenten.