Omschrijving (toelichting)

Als gevolg van de coronacrisis werd een toename van de aanvragen minima en schuldhulpverlening verwacht. Op het gebied van schuldhulpverlening zien we op het moment van schrijven nog geen significante stijging op het gebied van aanvragen. Medio 2021 is het Minimabeleid en Plan Schuldhulpverlening 2021 – 2024 door de gemeenteraad vastgesteld. In 2022 vernieuwen we een aantal verordeningen en beleidsregels op het gebied van minima.
We zetten ons in op het bereiken van de inwoner. Dit doen we middels onze gebruikelijke kanalen en via bijvoorbeeld een minimafolder en/of NIBUD-geldkrant. Ook bereiken we de inwoner eerder door actief te acteren op betalingsachterstanden. Door te kijken of de inwoner meerdere betalingsachterstanden heeft, kunnen we prioriteren. We kunnen daardoor ook voorkomen dat inwoners schulden ontwikkelen op het gebied van de betaling zorgverzekering. Door dat te voorkomen, kunnen inwoners gebruik blijven maken van hun aanvullende zorgverzekering. Hiermee zorgen we er voor dat de inwoner de zorg kan blijven ontvangen die zij nodig heeft. Ook via de uitvoering van de diverse regelingen, waaronder TOZO en TONK, bereiken we ook meer inwoners met financiële problemen.
Op het gebied van schuldhulpverlening zetten we in het minnelijk traject naast schuldbemiddeling, ook schuldsanering in. Dit betekent dat de schulden via bemiddeling of sanering worden aangepakt. De inwoner ervaart door de schuldsanering eerder rust in het traject. Wij blijven ons daarmee concentreren op de uitvoering van de curatieve taak en de ondersteuning van de financiële maatjes van Kijk Op Welzijn.
Op het gebied van de kinderopvangtoeslagaffaire is per 1 januari 2022 wetgeving van kracht die ons in staat stelt om de vorderingen die wij op de gedupeerden hebben, kwijt te schelden. We blijven de gedupeerden die zich bij ons melden, ondersteuning aanbieden op de 5 leefgebieden financiën, wonen, zorg, gezin en werk.