Omschrijving (toelichting)

Onderstaande trends en ontwikkelingen zijn van toepassing op de maatwerkvoorzieningen die we in het kader van Wmo ter ondersteuning van kwatsbare inwoners inzetten. Het betreft onder andere de inzet van hulp bij het huishouden, begeleiding, dagbesteding, vervoer, hulpmiddelen, woningaanpassingen, maatschappelijke opvang en beschermd wonen.Met het verstrekken van maatwerkvoorzieningen aan onze inwoners dragen wij bij aan individuele zelfredzaamheid. Zo kunnen onze Inwoners met een beperking zo lang mogelijk thuis wonen en participeren in de samenleving.
Ten aanzien van de effecten van de Coronapandemie verwachten we in 2022 een volledig herstel van de dienstverlening. De Coronapandemie heeft ons geleerd dat er veel creativiteit aanwezig is bij zorgaanbieders. Door het gebruik van vernieuwende technologische toepassingen is de dienstverlening aan cliënten gecontinueerd. Een aantal cliënten is zelfs beter in hun kracht komen te staan.
We verwachten dat het aantal inwoners dat een beroep doet op de Wmo zal toenemen als gevolg van onder andere vergrijzing, langer zelfstandig thuis wonen én het wegvallen van de drempelwerking van de inkomensafhankelijke eigen bijdrage (abonnementstarief). Ook betekent ambulantisering dat een grotere diversiteit aan hulpbehoefte en toenemende zorgvraag-complexiteit ontstaat. De financiële effecten van de autonome groei en ontwikkeling van de zorgcomplexiteit zijn nog niet volledig in deze begroting meegenomen. Gezien de verwachte stijging in gebruik staan we de komende periode voor een grote opgave om de uitgaven in het kader van de Wmo beheersbaar te houdend. De beschikbare middelen stijgen niet in gelijke pas mee. Er zal nadrukkelijke sturing moeten plaatsvinden op de beschikbare middelen, partijen in het maatschappelijke middenveld zullen moeten worden betrokken om deel te nemen aan het zoeken naar passende oplossingen, over de schotten van dienstverlening heen.

Hulpmiddelen en woningaanpassingen
De recente landelijke aandacht voor de complexe uitvoeringspraktijk van Hulpmiddelen is eveneens een ontwikkeling waarop we willen anticiperen. Waar de landelijke uitrol van de verbeteragenda hulpmiddelen inzichten oplevert die kunnen bijdragen aan de verdere verbetering van de kwaliteit van onze eigen maatwerkverstrekking, willen we dergelijke kansen en inzichten, waar mogelijk, lokaal overnemen. Ook nemen we de lessen mee in de voorbereiding op de aanbesteding Hulpmiddelen. Per 1 maart 2023 zal het nieuwe contract ingaan.
Ook signaleren we een toenemende krapte in het aanbod van bouwbedrijven die woningaanpassingen kunnen realiseren. Continuering van de kwaliteit en het bewaken van overzicht vragen om een verbeterde marktsturing bij de realisatie van woningaanpassingen. Daarom maken we in 2022 prijs- en leveringsafspraken met lokaal gevestigde aannemers.

Hulp bij het huishouden en begeleiding
In 2021 hebben we het fundament gelegd voor doorontwikkeling van bestaande voorzieningen middels de nota Integraal Beleid Sociaal Domein en de aanbesteding van Wmo Huishoudelijke Hulp, Dagbesteding en Begeleiding. In 2022 willen we ervoor zorgen dat deze basis wordt omgezet in de praktijk. Dit doen wij door beschikkingen te herindiceren. Ook initiëren wij een viertal projecten waarin nieuwe vormen van dienstverlening in partnerschap met zorgaanbieders worden ontwikkeld en uitgeprobeerd. Onze inzet is eveneens gericht op het realiseren van voldoende betaalbare, toereikende Wmo-ondersteuning dichtbij, gericht op herstel, in combinatie met algemene voorzieningen, zoals de GGZ-inloop en welzijnsvoorzieningen.

Dagbesteding
Bij de inzet van dagbesteding willen we een betere aansluiting realiseren met de toeleiding naar beschut werk of vrijwilligerswerk. Daarom beogen we een betere integratie tussen Wmo en de Participatiewet.

Beschermd Wonen
De doordecentralisatie van beschermd wonen, inclusief de verdeling van de financiële middelen, zal stapsgewijs, beginnend vanaf 2023, in een periode van 7 jaar worden doorgevoerd. De invoering van het nieuwe verdeelmodel duurt vanaf 2023 10 jaar. Tot 2025 wordt maatschappelijke opvang nog niet gedecentraliseerd en uitgevoerd door de centrumgemeente. De lokale opvang moet op deze ontwikkelingen worden afgestemd.
Tevens implementeren we het nieuwe regionale Beleidsplan beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Dat geldt ook voor de nieuwe contracten die op regionaal niveau met nieuwe zorgaanbieders worden gesloten. Ten behoeve van de ondersteuning van dak- en thuisloosheid voeren we een pilot uit om inwoners kortdurend op te vangen en door te leiden naar een zelfstandige woonvorm, eventueel met begeleiding, naar een passende woonzorgvoorziening, of naar de centrale opvang in de centrumgemeente. Deze aanpak zal in het lokale beleid worden geborgd.

Woonzorgopgave
Met het oog op de woonzorgopgave brengen wij de woonbehoeften van kwetsbare inwoners in kaart, formuleren wij de beleidskaders voor de realisatie van woonzorginitiatieven in de gemeente en leveren zo een bijdrage aan de realisatie van passend woonaanbod. We willen zelfredzaamheid vergroten en instroom tot intramurale voorzieningen beperken. Voor inwoners die aangewezen zijn op begeleid thuis of intramurale voorzieningen in het kader van de WLZ willen ons woonzorgaanbod verbeteren en afstemmen op toekomstige ontwikkelingen. Voor inwoners die zijn aangewezen op Beschermd wonen willen we uitstroom naar intramurale voorzieningen naar tussenvoorzieningen (inclusief Beschermd Thuis) bevorderen. Daarvoor moet er in de regio passende gespecialiseerd aanbod zijn. In bredere zin willen het woonaanbod nog beter afstemmen op kwetsbare inwoners, waaronder ouderen. We willen ervoor zorgen dat inwoners die (dreigend) dakloos worden en (nog) niet opgevangen kunnen worden door de centrumgemeente, of nog niet met begeleiding zelfstandig kunnen gaan wonen, geholpen worden.

Vervoer
Ook besteden wij doelgroepenvervoer opnieuw aan. Hierbij zetten we in op een integrale toegang, goede afweging, herevaluatie en toepassing van de huidige beleidsregels op het gebied van voorliggende voorzieningen, zoals o.a. door de ontwikkeling van ritprofielen, projecten als het “het automaatje” en het OV vervoer. Zo faciliteren we de transitie van doelgroepenvervoer naar een toegankelijk OV en door het combineren van ritten ofwel verhogen van de efficiency door een dynamische planning innoveren we de komende jaren het doelgroepenvervoer.