Visie op wijkgericht werken en wijkwethouderschap ontwikkelen

Omschrijving (toelichting)
Het doel van het Wijkoverleg is ongewijzigd. Enerzijds willen we meer ruimte creëren voor inwoners/samenleving voor maatschappelijk initiatief. En hen te faciliteren om daar actief aan deel te nemen. Anderzijds willen we een betere aansluiting van de gemeentelijke organisatie bij (lokale) maatschappelijke initiatieven en behoeften. In 2022 gaan we verder met de doorontwikkeling van Meedoen in Barendrecht. We hebben de Barendrechtse Uitdaging gevraagd een eerste stap te zetten naar het ontwikkelen van een breed maatschappelijk netwerk. Het doel is om de samenwerking tussen inwoners, organisaties en ondernemers te bevorderen en overheidsparticipatie verder door te voeren.
Verder gaan we in 2022 tot de komst van een nieuw college door met:
- De bestaande wijkoverleggen in diverse vormen. Door het onderhouden van contacten met inwoners, instellingen en bedrijven horen we wat er leeft en speelt in de wijk. Hierdoor kunnen we beter verbindingen leggen tussen initiatieven, inwoners en organisaties en hen hierbij faciliteren.
- De inzet van wijkwethouders. Hiermee geven we aandacht aan de specifieke behoefte van de wijk of straat. Dit heeft niet alleen ten doel om de inwoners beter te bedienen, maar ook om de inwoners beter te leren kennen en begrijpen. De wijkwethouder is regelmatig aanwezig in de wijken, door middel van een wijkspreekuur en/of op uitnodiging van bewoners, bijvoorbeeld voor een bewonersschouw en/of wijkoverleg.