Omschrijving (toelichting)

Gemeenten hebben verschillende wettelijke taken op het gebied van de volksgezondheid, zoals de bestrijding van infectieziekten, informatievoorziening, het (laten) doen van onderzoek naar de gezondheidssituatie van de inwoners, het bevorderen van psychosociale hulp bij rampen, het bevorderen van preventieprogramma's en het uitvoeren van de inspectie kindercentra.

GGD Rotterdam-Rijnmond
GGD Rotterdam-Rijnmond verzorgt voor de gemeente Barendrecht het basistakenpakket volksgezondheid, waarmee de gemeente voldoet aan de wettelijke taken conform de Wet publieke gezondheid. De rol van de GGD-RR tijdens de coronacrisis en de gevolgen van de bezuinigingen in de laatste decennia op de publieke gezondheidszorg laten zien dat het anders moet. Daarom is de GGD-RR inmiddels gestart met het visietraject GGD 3.0 ter voorbereiding op de meerjarenbegroting vanaf 2023. In dit traject wordt de koers van de GGD-RR voor de toekomst bepaald. Extra inzet op preventie en infectieziekte bestrijding zijn een belangrijk onderdeel. Ook de ontwikkelingen rondom de invoering van de omgevingswet worden meegenomen in de visie. De concept meerjarenbegroting wordt in 2022 aan de raad voorgelegd. De GGD-RR heeft daarnaast een regionaal actieplan ‘Samenwerken aan Preventie’ opgesteld, waarin regiogemeenten de intentie hebben uitgesproken gezamenlijk aan de slag te gaan met preventie. Primair wordt ingezet op het realiseren van rookvrije kindomgevingen. Hiervoor is vanuit de GGD-RR een projectleider aangesteld. Een menukaart met praktische handvaten zal worden opgeleverd door de projectleider waar in 2022 uitvoering aan gegeven kan worden.

Preventie
In 2022 zetten wij ons verder in voor preventie en het bevorderen van een gezonde leefstijl. Hieronder valt het tegengaan van roken, overmatig alcoholgebruik en overgewicht. Deze drie aspecten staan centraal in het lokale preventieakkoord. In samenhang met verschillende lokale partners zal het lokaal preventieakkoord gedragen worden en wordt verbinding gelegd bij verschillende bestaande allianties en initiatieven, zoals ‘Samenwerken aan Preventie’, ‘Kansrijke Start’ en JOGG gemeente.
Ook ligt de nadruk op bewegen en achterliggende factoren, zoals armoede en verminderde participatie. In verband met de toenemende vergrijzing heeft ouderengezondheid onze aandacht: tegengaan van eenzaamheid en aanpak dementie. Hierbij participeren we ook in de regionale aandacht op dit vlak. We bevorderen dat gezondheid als pijler sterk verankerd wordt in de omgevingswet i.o.

Stichting Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)
Zorg voor de publieke gezondheid is vastgelegd in de Wet Publieke Gezondheid (WPG). Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering hiervan. Stichting Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond is verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdgezondheidszorg tot 18 jaar in de gemeente Barendrecht. Het CJG is dé plek waar ouders, verzorgers, kinderen en jongeren terecht kunnen met vragen over gezondheid, opvoeden, opgroeien en verzorging.
Naar verwachting treedt het wetsvoorstel ‘Prenataal huisbezoek door de jeugdgezondheidszorg’ op 1 januari 2022 in werking. Hiervoor zijn middelen toegevoegd aan de algemene uitkering. Om een gezonde ontwikkeling van het ongeboren kind te bevorderen en het ontstaan van gezondheids- en ontwikkelingsrisico’s voor het kind te beperken, is het van belang tijdig hulp en ondersteuning tijdens de zwangerschap te bieden. Met dit wetsvoorstel krijgen gemeenten de taak een prenataal huisbezoek aan te bieden aan zwangere vrouwen en/of hun gezinnen in een kwetsbare situatie in hun gemeente. De gemeente moet deze taak op grond van de wet opdragen aan dezelfde organisatie die voor de gemeente de JGZ uitvoert, in ons geval is dat CJG Rijnmond.
De uitvoering van de vaccinatie tegen meningokokken (MenACWY) is overgedragen aan de gemeenten. De daarmee gemoeide middelen zijn toegevoegd aan de reeds eerder overgehevelde middelen voor de uitvoering van het rijksvaccinatieprogramma (RVP) door CJG Rijnmond.