Inleiding

Het beste voor werelddorp Barendrecht 
Barendrecht als werelddorp. Daar hebben we in ons eerste jaar hard aan gewerkt. Plannen zijn gemaakt, visies zijn ontwikkeld en eerste resultaten zijn bereikt. Het variabel tarief voor afval is teruggedraaid. We hebben beleid gemaakt voor een groener, milieuvriendelijker en veiliger Barendrecht. Met de campagne Bewust Barendrecht zorgen we voor meer bewustwording van gezond leven. We peilden de mening van onze inwoners over hondenvoorzieningen en -overlast en spelen hierop in. Het doelgroepenvervoer is anders vormgegeven met meer keuzevrijheid en gemak voor de gebruiker. We zijn bio-vriendelijk gaan maaien om de biodiversiteit te verbeteren. Zomaar een greep uit ons eerste jaar. 
Dit is een mooi fundament waarop we deze begroting kunnen bouwen. Ook in 2024 zijn we hard aan de slag om Barendrecht nog weer mooier te maken. We gaan van planvorming naar uitvoering. Samen met alle inwoners en partners in ons dorp. En met een organisatie die dichtbij de Barendrechter staat. Dit alles met maar één doel: het beste voor werelddorp Barendrecht.

Financiën staan onder druk
Helaas is het niet enkel zonneschijn. Het financiële beeld is verslechterd. De algemene uitkering uit het gemeentefonds valt fors tegen. Vanuit onze gemeenschappelijke regelingen worden aanzienlijk hogere bijdragen gevraagd. Ook hebben we last van de hoge inflatie en de oplopende rente. Daarnaast laten nodige oplossingen in urgente vraagstukken langer op zich wachten doordat het kabinet is gevallen. Dit perspectief leidt er toe dat we voor 2024 keuzes moeten maken. Dat betekent dat we besparen en herprioriteren binnen het meerjarenprogramma en het reguliere beleid. In het hoofdstuk Meerjarig financieel beeld lichten we deze besparingen met de financiële gevolgen toe. Door deze evenwichtige keuzes presenteren we voor 2024 een sluitende begroting.

Veel plannen voor 2024
Natuurlijk blijven we onverminderd werken aan het realiseren van onze ambities. Onze nieuwe organisatie krijgt vorm met een toegankelijke en nabije dienstverlening voor onze inwoners. We spannen ons in om Barendrecht veiliger te maken met bijvoorbeeld cameratoezicht, buurtpreventie, meer wijkagenten en voorlichting. De doelen uit onze groenvisie werken we uit in een concreet uitvoeringsplan. We investeren extra in ons centrum en zo mogelijk in het Inge de Bruijn zwembad. Verder komt er een verbeterd afvalbeleid en stellen we een toekomstbestendig plan op om ons maatschappelijk vastgoed aan te laten sluiten bij de behoefte van onze inwoners en verenigingen. Ook bouwen we hard door aan betaalbare en passende woningen. Bijvoorbeeld met 100 nieuwe sociale huurwoningen in de Zeeheldenbuurt. Ook kunnen we na een intensieve voorbereidingsperiode starten met de bouw van De Stationstuinen. 

Opbouw van de begroting en leeswijzer
De begroting is een verplicht document en maakt onderdeel uit van de planning & control cyclus van de gemeente. Dit stuk maakt de richting en keuzes van de gemeente inzichtelijk. De planning & control cyclus bestaat uit een aantal documenten waarmee de raad haar kaderstellende en controlerende rol kan vervullen. Vooraf kaderstellend met de begroting, gedurende de uitvoering controlerend met de tussenrapportages en de jaarrekening. De begroting bestaat uit een beleidsbegroting (of ook wel programmabegroting) en een financiële begroting. De beleidsbegroting is opgebouwd uit programma’s (het programmaplan) en paragrafen. Als laatste treft u per programma het overzicht van de lasten en baten aan. Hierin zijn de cijfers uit 2023 (stand na 1e Tussenrapportage 2023) en de Begroting 2024, meerjarenraming 2025 t/m 2027 opgenomen. Hiermee krijgt u inzicht in wat het desbetreffende programma kost. Daarna zijn de verplicht voorgeschreven paragrafen opgenomen. Een paragraaf geeft een dwarsdoorsnede van de begroting vanuit een bepaald perspectief over alle programma’s heen.
De begroting bevat de volgende paragrafen:

1. § Lokale Heffingen;
2. §Weerstandsvermogen en risicobeheersing;
3. § Onderhoud Kapitaalgoederen;
4. § Financiering;
5. § Bedrijfsvoering; 
6. § Verbonden Partijen;
7. § Grondbeleid;
8. § Wet Open Overheid (Woo).

De financiële begroting geeft in meerdere opzichten een uiteenzetting van de financiële positie. Deze bevat als eerste de uitgangspunten voor de (meerjaren)ramingen. Daarna het financieel meerjarenperspectief 2024-2027. Uitgangspunt is het saldo na de meicirculaire 2023, inclusief de structurele mutaties uit de 1e Tussenrapportage 2023. Daarna zijn de structurele mutaties uit de 2e Tussenrapportage 2023 opgenomen en de mutaties voor de begroting 2024 die afzonderlijk worden toegelicht. En als laatste de eerder genoemde  bijstellingen en financiële gevolgen.
In de financiële begroting is een aantal overzichten opgenomen, te weten: het overzicht van baten en lasten, meerjarenbalans, EMU-saldo, incidentele baten en lasten, subsidiestaat, staat van reserves en voorzieningen, subsidiestaat, investeringen en de taakvelden per programma.