Omschrijving (toelichting)

Door de landelijke problemen in de jeugdbeschermingsketen is er in 2021 een Toekomscenario kind- en gezinsbescherming (toekomstscenario) opgesteld door het kabinet. Het schetst op hoofdlijnen hoe de jeugdbeschermingsketen er over vijf tot tien jaar uit zou moeten zien. Lokaal en regionaal wordt er onderzocht wat de impact is van het toekomscenario en wat er voor nodig is om het te implementeren.
Vanaf 2022 voeren de wijkteams intensieve vrijwillige hulpverlening uit. Dit zijn de voormalige ‘drang’-trajecten die jeugdbescherming uitvoerde. Er is sindsdien ook een expertiseteam Zorg en Veilig actief bij de wijkteams. Het organiseren van stevige lokale (wijk)teams op dit thema is onderdeel van het toekomscenario. In 2024 gaan we verder met deze aanpak en wordt er regionaal onderzocht wat er nog meer nodig is om de keten te optimaliseren.
Het thema huiselijk geweld en kindermishandeling (HGKM) is onlosmakelijk verbonden aan de jeugdbeschermingsketen. Op het gebied van HGKM werken we regionaal samen met centrumgemeente Rotterdam. In 2024 wordt de herijkte versie van de regiovisie HGKM aan de regiogemeenten voorgelegd. In de vernieuwde regiovisie worden de uitgangspunten uit het toekomscenario opgenomen.