3. § Onderhoud kapitaalgoederen

Algemeen

Terug naar navigatie - Algemeen

In de openbare ruimte zijn wegen, civiele kunstwerken, openbare verlichting, riolering, groen, straatmeubilair en speelvoorzieningen onze kapitaalgoederen. Het beheer ervan is de verantwoordelijkheid van de gemeente. Om veilig gebruik en langjarige instandhouding te verzekeren, is onderhoud nodig (dagelijks, planmatig en vervanging).
Kapitaalvernietiging moet worden voorkomen. De onderhoudskosten per kapitaalgoed zijn in beheerplannen opgenomen. Onderstaande tabel toont welke beheerplannen er zijn inclusief het gemeentelijk beleid.

Beheerplan Jaar van vaststelling Jaar van herziening Financiële reserve/ voorziening Gemeentelijk beleid
Wegen, fiets- en voetpaden 2022 2026 Nee - Beheerplan Wegen 2022-2026 (2022)
- Integrale Visie Openbare Ruimte (2008).
Civiele Kunstwerken 2020 2025 Nee
Groen en Recreatie 2020 2023 Nee - Bomenverordening (2013).
gebieden - Groenbeleidsplan 'Barendrecht ziet groen' (2008).
- Integrale Visie Openbare Ruimte (2008).
Openbare verlichting 2020 2025 Nee - Appendix duurzaamheid (2013).
- Beleidsplan openbare verlichting (2004).
Speelvoorzieningen 2020 2023 Nee - Speelruimteplan 2010-2020 (2009).
- Notitie schoolpleinen (2013).
Straatmeubilair en 2015 2023 Nee - Parkeernota Barendrecht (2008).
Verkeersvoorzieningen - Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
Riolering 2017 2023 Ja - Het Gemeentelijk Rioleringsplan 2018-2022.
Waterhuishouding 2020 2025 Nee - Nota bodembeheer en bodemkwaliteitskaart van gemeente Barendrecht.
Accommodaties Ja - Kadernota Vastgoed (2014).
- Integraal HuisvestingsPlan (IHP) 2016.

Wegen, fiets- en voetpaden (verhardingen)

Terug naar navigatie - Wegen, fiets- en voetpaden (verhardingen)

Wegen, fietspaden, trottoirs etc. hebben een cruciale functie in de samenleving. Beheer van onze infrastructuur is dan ook een van onze kerntaken. Met periodieke inspecties en lokale metingen verkrijgen we informatie over de kwaliteit van onze wegverharding. Met een geautomatiseerd beheerprogramma vertalen we deze informatie naar klein en groot wegonderhoud.
Op verschillende locaties in de gemeente is in 2022 bestrating vervangen (bijv. voetpaden Vlietweg en Hoefslag, middenplein Tjalk), zijn voetpaden opnieuw bestraat, is het noordelijke fietspad Buitenlandse Baan omgevormd naar halfverhardingspad en zijn wegen opnieuw geasfalteerd (bijv.  (fiets-/voetpad De Bongerd, fietspad Harplaan en Avenue Carré westzijde, rotonde Hamburg/Rostock). Ook is in 2022 het nieuwe beheerplan Wegen 2022-2026 vastgesteld.

Civiele kunstwerken

Terug naar navigatie - Civiele kunstwerken

Bruggen, tunnels en grondkerende constructies verdelen we in categorieën. A-categorie civiele kunstwerken (maatschappelijk het meest belangrijk) inspecteren we minimaal 1x per 3 jaar. De B-categorie 1x per 5 jaar en de C-categorie kunstwerken schouwen we 10-jaarlijks. Deze volgorde passen we ook toe bij het vaststellen van onderhoudsmaatregelen en vervanging.
Naast kleine reparaties zijn in 2022 bij verschillende bruggen dekplanken vervangen of is een nieuwe slijtlaag aangebracht. Ook zijn diverse civiele kunstwerken opnieuw geschilderd.

Openbaar groen

Terug naar navigatie - Openbaar groen

Barendrecht is een groene gemeente. Ons groen zorgt voor een leefbare en gezonde omgeving voor onze inwoners. Ons groenbeheer is daarom gericht op duurzame instandhouding waarbij we onkruid bestrijden, beplanting snoeien, hagen knippen en gras maaien. Daarnaast vervangen we dode, niet aangeslagen of beschadigde beplanting en bomen.
Vanuit de zorgplicht is ook in 2022 weer een deel van onze bomen geïnspecteerd. Geadviseerde maatregelen (snoeien, kappen, nader onderzoek etc.) voerden we uit. Ook plantten we verspreid over de gemeente diverse bomen aan (gestart met uitvoering motie ‘Groene Parels’).

Openbare verlichting

Terug naar navigatie - Openbare verlichting

Goede openbare verlichting is van groot belang qua beleving en veiligheid van de openbare ruimte. Onveilige situaties en storingen proberen we daarom zo snel mogelijk op te lossen.
Afgelopen jaar zijn zo’n 350 armaturen vervangen door nieuwe, duurzame ledarmaturen (zo zijn de bedrijventerreinen Bijdorp en Reijerwaard volledig voorzien van nieuwe ledverlichting evenals de Portlandse Baan).

Speelvoorzieningen

Terug naar navigatie - Speelvoorzieningen

Speelplaatsen zijn de ontmoetingsplekken voor jong en oud. Om de veiligheid ervan te borgen, inspecteren wij de speelvoorzieningen 4x per jaar. Een gemiddelde speelplek gaat ongeveer 12 jaar mee. In 2022 zijn 15 plekken opnieuw ingericht, waaronder Alkmaardermeer en Mozartstraat. Alle plekken zijn integraal en in samenspraak met de gebruikers en buurtbewoners ingericht.

Straatmeubilair

Terug naar navigatie - Straatmeubilair

Straatmeubilair zijn banken, fietsenrekken, hekwerken, afvalbakken etc. Het onderhoud richt zich op schoon, heel en veilig. Verspreid over de gemeente is straatmeubilair vervangen omdat het niet meer te repareren was of de technische levensduur was bereikt.

Riolering

Terug naar navigatie - Riolering

Riolering heeft als doel het beschermen van de volksgezondheid, de kwaliteit van de leefomgeving, de bodem en het grond- en oppervlaktewater. Wij zijn daarom verantwoordelijk voor het inzamelen van stedelijk afvalwater en hemelwater. Het beheerbeleid van onze riolering is verankerd in het Gemeentelijk Rioleringsplan GRP 2018-2022 en de kosten worden gedekt binnen de rioolheffing. Daarnaast bouwen we een voorziening op voor toekomstige vervangingsinvesteringen.
In 2022 is ca. 43 km. riolering gereinigd waarvan 18 km ook is geïnspecteerd. In het hoofdriool zien we weinig verstoppingen en calamiteiten. Wel hebben we te maken met relatief veel wortelingroei in kolk- en huisaansluitingen. Ook constateren we veel scheuren in gres-riolering. Verder is verspreid over Barendrecht riolering vervangen (onder andere Centrum, Achterom, Vlietweg en Voordijk). Daarnaast is het project ‘rioolrenovatie 2021’ afgerond. Er zijn aanpassingen aan het riool uitgevoerd in de Oranjewijk ter vermindering van wateroverlast. Om inzicht in grondwaterstanden te vergroten, is een nieuw grondwatermeetnet aangebracht en opgeleverd.
Wat betreft gemalen zijn in het afgelopen jaar diverse rioolpompen vervangen, een aantal drukrioleringsclusters gerenoveerd, verschillende deelrenovaties uitgevoerd en diverse terreinindelingen geoptimaliseerd. Tevens is een nieuw onderhoudsmanagementsysteem geïmplementeerd. Hierdoor ontstaat meer inzicht in de status van de pompinstallaties en kan het onderhoud doelmatiger uitgevoerd worden.
De afspraken met het waterschap over het transport en zuiveren van afvalwater zijn geactualiseerd. In november is daartoe het afvalwaterakkoord door beide partijen ondertekend.

Afvalinzameling

Terug naar navigatie - Afvalinzameling

De (ondergrondse) container is onderdeel van de openbare ruimte (onroerende goederen) en komt als investering ten laste van de gemeente. De N.V. BAR Afvalbeheer faciliteert de gemeente in de aanschaf, plaatsing en het onderhoud van de ondergrondse containers. In 2022 is er besloten om een onderhouds- en vervangingsplan op te stellen. Het meerjarige vervangingsplan van ondergrondse containers en afzetcontainers van het afvalaanbiedstation is opgenomen in de begroting vanaf 2023.
Door de inhaalslag in het onderhoud van ondergrondse containers in 2021, is er in 2022 minder onderhoud noodzakelijk geweest. 

Waterhuishouding

Terug naar navigatie - Waterhuishouding

Op basis van kwaliteits- en kwantiteitsmetingen van de baggeraanwas bepalen we welke gemeentelijke watergangen worden gebaggerd. Het waterschap baggert haar eigen watergangen, maar als de aanliggende grond van de gemeente is, heeft de gemeente ontvangstplicht. Wij betalen dan ook voor het transport en de afvoer van deze bagger.
Als gevolg van beperkingen rondom baggerafzet (strenger overheidsbeleid voor stoffen als PFAS, fosfor en ijzer) was het complex en tijdrovend om in 2022 bagger kwijt te raken bij de reguliere stortplaatsen. Hierdoor is het niet gelukt om alle geplande baggerwerkzaamheden in 2022 af te ronden.
Beschoeiingen vervangen we op basis van inspecties waarbij de constructieve veiligheid vaak doorslaggevend is. Op diverse plaatsen is in 2022 beschoeiing vervangen (o.a. begraafplaats Scheldestraat).
In alle watergangen zijn gefaseerd rietvegetaties en waterplanten verwijderd (ecologie).

Onderhoud openbare ruimte

Terug naar navigatie - Onderhoud openbare ruimte

De uitgaven voor het onderhoud van de openbare ruimte in 2022 zijn als volgt:

onderhoud openbare ruimte 2022
groen 3.121.147
riolering 1.803.509
wegen 1.589.869
straatreiniging 860.331
water 683.730
openbare verlichting 653.418
kunstwerken 129.672
gladheidsbestrijding 19.764
totaal 8.861.439

Accommodaties

Terug naar navigatie - Accommodaties

Uitgangspunt voor het beheer en het onderhoud van de gemeentelijke accommodaties is het (blijven) bieden van een hoogwaardig voorzieningenniveau, met kwalitatief goede accommodaties. Met deze accommodaties faciliteert de gemeente beleidsdoelstellingen op het gebied van onderwijs, sport, cultuur, welzijn, etc. Het onderhoud is verdeeld in planmatig-, dagelijks- en storingsonderhoud. Het planmatig onderhoud richt zich op het voldoen aan conditiescore 3 (redelijk/schoon heel en veilig) en uiteraard aan de vigerende wet- en regelgeving. Om schommelingen in uitgaven voor planmatig onderhoud te compenseren is er een reserve onderhoud gebouwen.
Dagelijks onderhoud is onderhoud dat vooraf niet voorzien kan worden en meestal door gebruikers gemeld wordt, ook wel meldingenonderhoud genoemd. Onvoorziene kostbare storingen en of wijzigingen in de bouwregelgeving kunnen grote invloed hebben op het budget dagelijks onderhoud. Voor ieder gemeentelijk gebouw is een meerjarenonderhoudsprognose (MJOP) opgesteld. met “Conditiescore 3” conform de NEN 2767.

Conditiescore Omschrijving conditie Toelichting
1 Uitstekend Incidenteel geringe gebreken
2 Goed Incidenteel beginnende veroudering
3 Redelijk Plaatselijk zichtbare veroudering. Functievervulling van gebouw- en installatiedelen niet in gevaar
4 Matig Functievervulling van bouw- en installatiedelen in gevaar
5 Slecht De veroudering is onomkeerbaar
6 Zeer slecht Technisch rijp voor sloop

De gemeente streeft ernaar een voorbeeldfunctie te vervullen als het gaat om duurzaamheid en energiebesparing. Ook vanuit de wet Milieubeheer dienen we duurzame maatregelen toe te passen. De toepassing van duurzame maatregelen combineren wij, indien mogelijk, met planmatig en dagelijks onderhoud. Wanneer vanuit (veranderde) wet- en regelgeving aanpassingen nodig zijn, treden wij in overleg met gebruikers en/of (mede)eigenaren. Op deze wijze geven wij invulling aan participatie. In dit jaar zijn wij verder gegaan met de integratie van beleid en uitvoering op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing. Bij diverse accommodaties zijn hiervoor maatregelen getroffen. Daarnaast is gewerkt aan een plan voor het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed.

 

Kerncijfers paragraaf kapitaalgoederen

Terug naar navigatie - Kerncijfers paragraaf kapitaalgoederen
Onderdeel Onderdeel Aantal Eenheid
Gemalen Bergbezinkvoorziening 1 stuks
Gemalen CVK 9 stuks
Gemalen Drukriool 223 stuks
Gemalen Groot gemaal (droog) 2 stuks
Gemalen Groot gemaal (nat) 60 stuks
Gemalen Oppervlaktewatergemaal 3 stuks
Groen Boom 23.068 stuks
Groen Cultuurbeplanting 327.487 vierkante meter
Groen Gras 2.115.351 vierkante meter
Groen Haag 54.674 vierkante meter
Groen Natuurlijke beplanting 235.130 vierkante meter
Kunstwerken Fiets-voetbruggen 101 stuks
Kunstwerken Overige kunstwerken 207 stuks
Kunstwerken Verkeersbruggen/viaducten 45 stuks
Openbare verlichting Armatuur 13.369 stuks
Openbare verlichting Lamp 13.556 stuks
Openbare verlichting Lichtmast 12.991 stuks
Riolering Drukriolering 61.130 strekkende meter
Riolering Rioolput 8.831 stuks
Riolering Rioolvoorziening 2 stuks
Riolering Vrijvervalleiding 340.318 strekkende meter
Spelen Kunstmatige valondergrond 7.209 vierkante meter
Spelen Schoolpleinen 17 stuks
Spelen Speel en sportplekken 274 stuks
Spelen Speeltoestellen 1.568 stuks
Verkeer Markering 2.905.874 vierkante meter
Verkeer Verkeersbord 5.164 stuks
Verkeer Verkeersteken (paal / drager) 3.831 stuks
Water Natuurlijke oever 29.690 strekkende meter
Water Natuurvriendelijke Oever 4.379 strekkende meter
Water Oeverbeschoeiing 89.789 strekkende meter
Water Watergang 732.815 vierkante meter
Wegen Asfalt 792.052 vierkante meter
Wegen Bestrating 1.861.615 vierkante meter
Wegen Goot 4.203 strekkende meter
Wegen Kolken 32.336 stuks
Wegen Overige verharding 29.727 vierkante meter