Aanpakken van diefstal

In het collegeprogramma 2018-2022 is de ambitie opgenomen om fiets, auto- en woninginbraken met 10 procent te verlagen.
Samen met de politie, buurtpreventie en andere veiligheidspartners hebben wij in 2022 hiervoor diverse acties uitgevoerd.
Op verschillende hotspots zijn gerichte surveillances van politie en BOA’s geïntensiveerd. Tijdens het DDO (donkere dagen offensief) hebben, in samenwerking met onze veiligheidspartners, verschillende acties plaatsgevonden met de focus op preventie woninginbraak en autodiefstal. Daarbij zijn sleutelmapjes uitgedeeld aan auto eigenaren om inbraak in auto’s met een keyless entry systeem te voorkomen. Een kerstballenactie (tegen woninginbraken) heeft plaatsgevonden en voor het terugdringen van fietsendiefstal is verder ingezet op het vergroten van awareness als onderdeel van de campagne “FF vlot 2de slot”. Hiervoor werden onder andere zadelhoesjes met voorlichting gedistribueerd. We hebben Stichting Aanpak Fiets- en E-bikediefstal en de particuliere opsporingsdienst FRIS NL aan ons verbonden waardoor de aanpak fietsendiefstal gerichter vormgegeven kan gaan worden in 2023. De proef (pilot) is inmiddels gestart. Doel is d.m.v. track and trace fietsen op te sporen na diefstal.
Hiernaast hebben we ingezet op flexibel cameratoezicht, lokauto’s en lokfietsen. We continueren de inzet op preventie en bewustwording bij inwoners door middel van het geven van veiligheidsadvies en voorlichting. Dat doen we online, op straat en vanuit de veiligheidsposten (een spreekuur is gestart op beide locaties). Denk hierbij aan de actie “zet je licht aan”, deze tekst werd gespoten op de weg (een samenwerking tussen buurtpreventie en diverse partners).