Meer aandacht voor financiële problemen

We hebben ingezet op de vroegsignalering. Vanuit onze signaalpartners zorgverzekeraars, energie- en waterleverancier(s) en verhuurders hebben we 648 meldingen van betalingsachterstanden ontvangen. Bijna 60% van alle meldingen zijn afkomstig van de zorgverzekeraars. We hebben de inwoners gewezen op het hulpaanbod van de gemeente. Omdat het een vrijwillig aanbod, is het aan de inwoner om op het aanbod in te gaan.
We hebben een kwaliteitsslag gemaakt als het gaat om de uitvoering van schuldhulpverlening. We werken met een nieuwe applicatie waarin de klantmanager kan rapporteren, beschikken en de voortgang van het schuldhulpverleningstraject kan bewaken. Dit draagt bij aan inzicht in klantbeeld en daarmee de oplossing voor de problemen die de inwoner ervaart. We hebben meer regie op de voortgang van het schuldhulpverleningstraject doordat we zelf de integrale intake uitvoeren en beschikken op de aanvraag van de inwoner. Met de beschikking sturen we een voorlopig plan van aanpak mee. We monitoren de uitvoering van het plan van aanpak. Omdat de werkwijze is veranderd, hebben we onze medewerkers scholing geboden alsmede 'coaching on the job'. We hebben de opdracht voor schuldhulpverlening voor de periode na 2023 aanbesteed. Deze opdracht is gegund aan de Kredietbank Nederland.
Op het gebied van de minimaregelingen hebben we de landelijke regeling Energietoeslag minima 2022 vorm gegeven en uitgevoerd. Aanvullend daarop hebben beleid vastgesteld voor individuele bijzondere bijstand voor de hoge energiekosten. We hebben nieuw beleid vastgesteld op het gebied van de Studietoeslag. Middels onze gebruikelijke communicatiekanalen zoals onze website, krant en social media en via informatieborden hebben we extra gecommuniceerd over de minimaregelingen. Ook hebben we specifiek aandacht geschonken aan laaggeletterdheid: er is o.a. een Taalpunt in de bibliotheek geopend.