Tegengaan van ondermijnende activiteiten

De aanpak van ondermijning is in 2022 integraal vormgegeven en was zowel repressief als preventief van aard. de repressieve aanpak kwam met name tot uiting op de bedrijventerreinen. Het project MISTRAL dat op bedrijventerrein Barendrecht-Oost heeft plaatsgevonden, heeft niet alleen geleid tot gemeentelijke interventies, maar heeft ook de informatiepositie op het bedrijventerrein versterkt. Bovendien zijn de ondernemers weerbaarder gemaakt voor ondermijning. Buiten MISTRAL hebben zeven integrale controles plaatsgevonden op andere bedrijventerreinen. Ook hebben twee gerichte integrale controles plaatsgevonden bij een woonadres en is een branchegerichte integrale controle georganiseerd bij kapsalons. Overtredingen zijn vanuit de integrale samenwerking tussen gemeente en partners met maatwerk afgehandeld in de vorm van waarschuwingen, las onder dwangsommen en last onder bestuursdwang (sluitingen).
Naast repressieve aanpak is ook veel aandacht besteed aan de preventie van ondermijning. Er zijn awareness sessies georganiseerd voor diverse teams binnen de ambtelijke organisatie. Verder zijn dertien Bibob-onderzoeken ingezet om te voorkomen dat de gemeente door middel van vergunning- of subsidieverlening, het sluiting van vastgoedtransacties of het gunnen van overheidsopdrachten, ongewild criminele activiteiten faciliteert. Hiervan zijn twaalf positief afgerond en één aanvraag is nog in behandeling.
Ook inwoners en ondernemers zijn onmisbaar in de aanpak van ondermijning en daarom is het van belang om draagvlak hiervoor te creëren. Daarom is in 2022 meer aandacht uitgegaan naar het versterken van de communicatie met betrekking tot acties en resultaten in de aanpak van ondermijning. Tevens zijn ondernemers en voornamelijk pandverhuurders aan de hand van 'stopgesprekken' geïnformeerd over de risico's van pandverhuur en het opwerpen van barrières.