Visie op wijkgericht werken en wijkwethouderschap ontwikkelen

In het kader van ‘Meedoen in Barendrecht’ (overheidsparticipatie) organiseerden we in 2022:
- De prijsuitreiking van Barendrechts Beste 2021. 15 initiatieven maakten kans op een prijs. Er werden prijzen uitgereikt aan de top 3: initiatiefnemers van Happyween, het kerstbuffet van Autofer en de wijkactiviteiten van Rhagnell. Het raadsvoorstel voor de uitbreiding van Barendrechts Beste is niet aangenomen. En in 2022 is geen nieuwe verkiezing georganiseerd. Na 3 edities stoppen gemeente en KijkopWelzijn ermee. Wel kunnen initiatiefnemers kunnen nog steeds een beroep doen op KijkopWelzijn en/of de gemeente voor een bijdrage.
- Een eerste Barendrecht Borrel in ’t Plein. Op 21 april troffen een heel aantal maatschappelijke organisaties, sociaal ondernemers elkaar weer fysiek, na corona. Vanuit de behoefte om elkaar niet alleen in de kaartenbak te vinden, maar ook informeler te spreken en ervaringen uit te wisselen. Dat was één van de aanbevelingen uit het onderzoek van de Barendrechtse Uitdaging in 2021. De organisatie was een samenwerking met ‘t Plein, Samen Ouder Worden en Present. En er waren zo’n 60 tot 70 bezoekers.
- Een presentatie over participatie en lokale democratie voor de nieuwe raadsleden.
Behalve het wijkoverleg Middeldijkerplein e.o., kwamen de wijkoverleggen in coronatijd niet fysiek bij elkaar. In Vrouwenpolder, Lagewei duurde het tot medio 2022 voordat het overleg werd hervat. In andere gevallen bleek geen behoefte aan een herstart, zoals in Buitenoord, Noord en Binnenland. We zien dat er weinig initiatieven of wijkactiviteiten uit de wijkoverleggen kwamen. Deelnemers brachten steeds vaker meldingen ter tafel op het wijkoverleg. Bijvoorbeeld omdat melden via het meldsysteem niet de gewenste actie opleverde.
In 2022 waren er 33 nieuwe aanmeldingen bij de Advieslijn Woonoverlast Barendrecht. Dat aantal is 37 aanmeldingen lager dan in 2021. Oorzaken kunnen zijn de aandacht in de media voor het bestaan van de advieslijn in 2021. Ook gaven woningcorporaties aan een aantal zaken te hebben die al te ver geëscaleerd waren voor buurtbemiddeling. Van de 33 aanmeldingen werden 11 zaken doorgezet naar buurtbemiddeling. De andere zaken werden opgelost (en 1 zaak gestopt) bij de advieslijn. De meest voorkomende redenen van verstoord woongenot zijn geluidsoverlast en tuin/buitenproblemen. De jubileumbijeenkomst in het kader van 10 (+1) jaar buurtbemiddeling in Barendrecht werd afgeblazen door te weinig aanmeldingen. In plaats daarvan besloten we om andere middelen in te zetten om de Advieslijn Woonoverlast Barendrecht meer bekendheid te geven (bij samenwerkingspartners).
In het kader van het collegeprogramma 2022-2026 startten we in het najaar met experimenteren met het concept Buurtagenda. In de buurtagenda staat wat het belangrijkste is om in de wijk te verbeteren. Dit bepaalt de gemeente samen met iedereen die in de wijk woont, leeft of werkt. In oktober vond een eerste gesprek plaats met diverse organisaties die in de wijk actief zijn. Dit gebeurde onder begeleiding van Wijkwijzer (o.a. Movisie, Platform 31, LSA bewoners). Ook begeleidde zij een bijeenkomst met organisaties en inwoners, de zogeheten ‘buurtscan’. In 2023 gaan we verder met het maken van de buurtagenda.