Volksgezondheid

Volksgezondheid (GGD)
We hebben zorg gedragen voor het bewaken van gezondheidsaspecten in bestuurlijke beslissingen. Onze wettelijke taken op het gebied van publieke gezondheid zijn gecontinueerd in 2022. We zullen uw gemeenteraad medio 2023 informeren over het jaarverslag 2022 GGD-RR.
In 2022 hebben we met de GGD-RR en de regiogemeenten voorbereidingen getroffen voor de (concept)meerjarenbegroting GGD-RR 2024-2027. De conceptbegroting GGD-RR 2024-2027 wordt in vergadering van het AB van de GGD-RR op donderdag 30 maart 2023 vastgesteld. Daarna wordt de conceptbegroting aan uw gemeenteraad voorgelegd voor zienswijze.
In 2022 is meer samengewerkt tussen het sociale en het fysieke domein om de gezondheid van inwoners te bevorderen. We hebben per 1 juli 2022 een product “collectieve advisering gezonde leefomgeving” ingekocht bij GGD-RR. Dit product is geïntegreerd in het basispakket GGD-RR (structureel). Daarnaast hebben we een plusproduct “gemeentelijke advisering gezonde leefomgeving” ingekocht per 1 juli 2022 tot en met het einde van 31 december 2024. We hebben GGD-RR advies gevraagd om de gezondheidsaspecten mee te nemen in onze fysieke leefomgeving bijvoorbeeld in het ontwikkelen van het (concept)lokale hitteplan Barendrecht, Windpark Vaanplein, ontwerp bestemmingsplan Dwarsligger, de inwonersbrief over loden waterleidingen.
Stichting Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)
Zorg voor de publieke gezondheid is vastgelegd in de Wet Publieke Gezondheid (WPG). Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering hiervan. Stichting Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond is verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdgezondheidszorg tot 18 jaar in de gemeente Barendrecht. Het CJG is dé plek waar ouders, verzorgers, kinderen en jongeren terecht kunnen met vragen over gezondheid, opvoeden, opgroeien en verzorging.
Op 1 juli 2022 is het wetsvoorstel ‘Prenataal huisbezoek door de jeugdgezondheidszorg’ in werking getreden. Sinds die datum worden door Stichting CJG Rijnmond zwangerschapsgesprekken gevoerd met zwangere vrouwen in een kwetsbare situatie. Hiermee worden tijdig risico’s gesignaleerd, waardoor tijdig hulp ingezet kan worden om een gezonde ontwikkeling van het ongeboren kind te bevorderen en het ontstaan van gezondheids- en ontwikkelingsrisico’s voor het kind te beperken.
Daarnaast is afgelopen jaar de HPV-vaccinatie voor jongens aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) toegevoegd. Ook deze taak is belegd bij CJG Rijnmond en wordt inmiddels door hen uitgevoerd.
Preventieakkoord
In 2022 zijn we verder gegaan met verschillende initiatieven om roken, overmatig alcoholgebruik en overgewicht tegen te gaan. Voorbeelden hiervan zijn: Het Gezonde Schoolontbijt, De Gezonde Speeltuin (JOGG), De Bewuste Kantine (Vullen of Voeden), De Gezonde School. Van Gelder heeft ons hierin ondersteunt door de levering van fruit.
Verder hebben we ook een mediacampagne opgezet rondom Stoptober.
De regisseur van het preventieakkoord zorgt voor de samenhang tussen de klankbordgroep, externe partners en het sportakkoord. Op deze manier konden alle bovenstaande initiatieven goed worden uitgevoerd in 2022.