Rond juni 2022 wankelde de invoeringsdatum van de Omgevingswet per 1 januari 2023, waarbij wij in de praktijk gestaag doorgingen met de implementatie van de Omgevingswet. Pas in oktober 2022 kwam duidelijkheid en gaf de minister aan dat de invoeringsdatum met tenminste 6 maanden wordt uitgesteld. Destijds sprak de minister nog over de invoeringsdatum van 1 juli 2023.  Inmiddels heeft de minister een gewijzigd voorstel gedaan richting de Eerst en Tweede kamer met 1 januari 2024 als nieuwe invoeringsdatum voor de Omgevingswet.
Door de onzekerheid afgelopen jaar over de exacte invoeringsdatum van de Omgevingswet zijn er in de 2e helft minder van 2022 minder uitgaven gedaan dan begroot. Bepaalde ICT-uitgaven, beleid en planvorming taken schoven door naar 2023.
ICT-Vergunningen Toezicht en Handhaving (VTH) 
Er is geoefend met de nieuwe software Squit voor het VTH proces. 
ICT-TR (Toepasbare regels) 
De software voor Toepasbare regels is inmiddels aangeschaft. In 2023 gaan wij verder met het oefenen en inregelen van de software.

Beleid-planvorming
Milieu
Vanuit Milieu hebben we het verkregen budget gebruikt voor de inhuur van een jurist die ons heeft ondersteund bij de implementatie van de milieuthema’s onder de Omgevingswet.
Daarnaast hebben we twee externe bureaus opdracht gegeven om voor de aspecten Geluid én Bodem een rapport op te stellen waarin uitgezocht is welke beleidskeuzes gemaakt kunnen worden. Voor Bodem zijn deze beleidskeuzes ook al gemaakt en verder uitgewerkt tot regels die opgenomen kunnen worden in het omgevingsplan. Voor Geluid moet dit nog verder uitgewerkt worden.
En we hebben een bureau ingehuurd die ons begeleid bij een oefensessie over het nieuwe instrument onder de Omgevingswet: de BOPA (buitenplanse omgevingsplanactiviteit).
Casco-Omgevingsplan
In 2022 is gestart met een vijftal werksessies om tot een casco omgevingsplan te komen, welke nog verfijnd wordt. Door Kuiper Compagnons is in 2022 een casco omgevingsplan Woongebieden opgeleverd met daarin de meest relevante omgevingsplanregels. 
GGD en gezondheid
In overleg met de GGD is voor 2022 en 2023 een plusproduct afgesproken voor de advisering door de GGD bij ruimtelijke ontwikkelingen. De financiering van dit plusproduct is geregeld voor deze 2 jaren voor de drie gemeenten. 
Proces verkennen initiatief/ Omgevingstafels
Voor dit proces is een werkproces opgesteld, inclusief de Omgevingstafels. Ook is verkend wat de rol van de nieuwe rol/functie van de casemanagers zijn. Besluit is genomen om verder te oefenen in 2023 met de Omgevingstafels. De rol/functie van de casemanagers wordt niet uitgerold in 2022 en 2023. 
Proces vergunningen 
Vanuit team Omgevingsvergunning is een werkgroep gestart met het uitwerken van het proces vergunningen, inclusief de buitenplanse omgevingsplanactiviteiten (BOPA).
Wet op kwaliteitsborging (Wkb)
In 2022 is verder geoefend met oefenprojecten Wkb. 
Besluit gemeenteraad delegatiebesluit en adviesrecht Omgevingswet
In 2022 besloot de gemeenteraad in welke gevallen in het Omgevingsplan gedelegeerd wordt richting het college. En in welke gevallen bij ruimtelijke initiatieven de raad adviesrecht heeft. Met de griffie worden verdere afspraken gemaakt hoe om te gaan in de praktijk met de wettelijke termijnen van afhandeling.
In 2023 bereiden wij ons verder voor op de implementatie van de nieuwe wet. Het budget wordt ingezet voor  ICT (Toepasbare regels), processen (vergunningen, Omgevingstafel) en planvorming (Omgevingsplan). Er wordt verder geoefend met het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Ook worden er kosten gemaakt voor training, migratie en advies. Gelet op de werkdruk en het capaciteitstekort bekijken wij kritisch wat écht dit jaar, voor de invoeringsdatum opgepakt moet worden, en wat later kan. Deze acties worden t.z.t. overgedragen aan de drie gemeenten.