Meer aandacht voor financiële problemen

Omschrijving (toelichting)
Met het uitbreken van de coronacrisis in maart 2020 en de daarmee gepaarde maatregelen, zijn enkele inwoners soms geconfronteerd met een inkomensterugval. Dit heeft echter vooralsnog niet geleid tot een significante stijging van het aantal inwoners dat een beroep doet op schuldhulpverlening. Ook heeft het niet geleid tot een stijging in het aantal betalingsachterstanden. Het is realistisch te verwachten dat deze stijging zich op een ander moment voordoet.
Door de positionering van de klantmanagers schuldhulpverlening in de wijkteams is er meer aandacht gekomen voor financiële problematiek. De klantmanagers schuldhulpverlening leggen, indien de casus daarom vraagt, contact met de medewerkers van het wijkteam. We hebben samen met de woningcorporaties gewerkt aan het convenant vroegsignalering. Eind 2020 is het Landelijk Convenant Vroegsignalering Schulden vastgesteld waarop gemeenten kunnen aansluiten. Het aanschaffen van een applicatie is randvoorwaardelijk om hier op aan te kunnen sluiten. In 2021 krijgt dit vervolg en gaan we vroegsignalering doorontwikkelen. Dit bereidt ons ook voor op een eventuele stijging in het aantal meldingen betalingsachterstanden.
Op het gebied van preventie hebben we aandacht gegeven aan de regelingen op het gebied van minima en schuldhulpverlening. De NIBUD-krant wordt in 2021 verspreid, omdat een aantal regelingen eind 2020 significant zijn gewijzigd. Inwoners die te maken hebben met financiële problematiek, kunnen advies vragen aan de preventie-medewerkers. Vooruitlopend op de nieuwe Wet Inburgering bieden we vergunninghouders extra ondersteuning.