Omschrijving (toelichting)

Het onderwijsachterstandenbeleid richt zich op de ontwikkeling van kinderen die vermoedelijk een verdere ontwikkelings- en onderwijsachterstand op zullen lopen als er niet tijdig wordt geïnvesteerd in extra ontwikkelingskansen. Voor deze kinderen is het aanbod voorschoolse educatie vergroot door een rijksmaatregel op basis waarvan elk kind met een indicatie 16 uur per week deel kan nemen aan een voorschools educatieprogramma om achterstanden in te lopen.
Voor het bestrijden van onderwijsachterstanden krijgt de gemeente geoormerkt geld, de OAB-middelen. Het ministerie berekent op grond van indicatoren het budget voor elke gemeente en elke school. Voor Barendrecht betekende dit een stapsgewijze verhoging van het OAB-budget in de jaren 2019-2022. Barendrecht heeft de verhoogde uren-eis naar 16 uur per week ruimschoots op tijd ingevoerd. Conform prognose zijn 95 kinderen, via indicatiestelling door het Centrum voor Jeugd en Gezin, toegeleid naar een voorschools programma bij een kinderopvangorganisatie die hiervoor aan bepaalde extra eisen moet voldoen. 
De verhoging van de OAB-middelen gaat per jaar, waardoor in 2022 de gemeenten het volledige bedrag ontvangen waar zij volgens de nieuwe systematiek recht op hebben. Het is de taak van de gemeente om de gemeentelijke OAB-middelen terecht te laten komen bij de 15 procent kinderen met het grootste risico op een onderwijsachterstand. Om aan deze taak te kunnen voldoen is onder andere de definitie van de doelgroepkinderen aangepast. Op basis van nieuwe wetgeving moeten de uitvoerders van de voorschoolse educatie, te weten kinderopvangorganisaties, voldoen aan toenemende kwaliteitseisen.  Hiervoor moet aanvullend kwaliteitsbeleid en een uitvoeringsprogramma voor de kinderopvangorganisaties die deze programma's uitvoeren worden gemaakt. Voor de besteding van de middelen door de gemeenten wordt in deze vierjarenperiode tevens meer ruimte geboden voor de financiering van extra scholing van andere groepen leerlingen met een taal-/onderwijsachterstand, w.o. kinderen met een vluchtelingenachtergrond (schakelklas PO). Hiervoor wordt in 2021 overleg gevoerd met de besturen van de onderwijsinstellingen in de gemeente.