Omschrijving (toelichting)

De opdracht binnen het passend onderwijs is dat leerlingen de juiste ondersteuning (onderwijs/zorg/opvang) ontvangen, zodat thuiszitten voorkomen kan worden en/of onnodig lang thuiszitten (langer dan 3 maanden). Mochten zij toch thuis komen te zitten, dan is het belangrijk dat deze leerlingen de juiste ondersteuning ontvangen (opvang, onderwijs en of zorg), zodat zij zo snel mogelijk hun onderwijscarrière kunnen vervolgen. Samen met de partners (o.a. wijkteams, samenwerkingsverbanden) maakt de gemeente een inventarisatie van thuiszitters en kinderen die geen onderwijs volgen (bijv. vrijstelling van leerplicht), zodat deze leerlingen met de juiste hulp weer verder kunnen. Voor sommige leerlingen is dat niet (alleen) onderwijs, maar is dit zorg en/of opvang in combinatie met onderwijs.
In 2020 zijn met het wijkteam, CJG, samenwerkingsverband RiBA en leerplicht samenwerkingsafspraken gemaakt over het onderwijsperspectief van kwetsbare leerlingen. Dit leidt ertoe dat vroegtijdig een integraal onderbouwd advies wordt gegeven of een beslissing kan worden gemaakt over instroom binnen het regulier- of speciaal vervolgonderwijs. Ook als blijkt dat een cliënt in aanmerking komt voor vrijstelling van de leerplicht is de weg hiernaar toe vroegtijdig- en integraal doorlopen en blijft dit kind in beeld. Hiertoe is een werkwijze opgesteld die wordt uitgerold naar de kinderopvangorganisaties, KDC’s en MKD’s.
De coronacrisis heeft invloed op het functioneren van zowel zorg als het onderwijs. Leerlingen zijn minder fysiek in beeld op de scholen, waardoor signalen gemist kunnen worden. Samen met de wijkteams, het onderwijs, CJG en zorgaanbieders is vanuit de gemeente een overlegtafel georganiseerd die periodiek samenkomt. In deze corona-overlegtafel worden de trends en ontwikkelingen rond jeugdigen m.b.t. de huidige coronacrisis besproken en zijn afspraken gemaakt hoe kwetsbare kinderen in beeld te krijgen- en te houden.