Visie op wijkgericht werken en wijkwethouderschap ontwikkelen

Omschrijving (toelichting)
Vanaf maart kwamen de deelnemers van de verschillende wijkoverleggen niet meer fysiek bij elkaar. Er was weinig belangstelling voor online overleggen met alle deelnemers. Wel was er op individuele basis contact, of in kleine groepjes, als dat kon. Zo voerde Buurt Bestuurt Middeldijkerplein tussen de lockdowns in kleine groepjes overleg over een aantal gerichte onderwerpen. De vakinhoudelijke afdelingen zochten vaker aansluiting bij de wijkoverlegstructuur/ platforms. Bijvoorbeeld bij het beheer van de openbare ruimte, verkeer en afvalbeheer.
De wijkwethouders gingen door met de maandelijkse wijkspreekuren en persoonlijke bezoekjes bij inwoners, met inachtneming van de corona richtlijnen. Vanaf april werden het vooral telefonische en online spreekuren.
Barendrechts Beste werd voor de tweede keer georganiseerd door KijkopWelzijn. Met als thema ‘voor elkaar’, leverde dat mooie inzendingen op. Ook voerden we gesprekken met maatschappelijke organisaties over de mogelijkheden voor een breed maatschappelijk platform. Dit leidde uiteindelijk tot een opdracht voor een onderzoek door de Barendrechtse Uitdaging. Het doel is om een proces op gang te brengen, dat ervoor zorgt dat nieuwe verbindingen en vormen van samenwerking kunnen ontstaan tussen inwoners en professionals (en de gemeente) ten behoeve van maatschappelijke initiatieven. Het onderzoek start in het eerste kwartaal van 2021.
Het team vrijwillige buurtbemiddelaars heeft in 2020 in totaal 19 zaken bemiddeld. De Advieslijn Woonoverlast Barendrecht werd 29 keer gebeld, waarvan er 4 zijn doorgezet naar Buurtbemiddeling. Er is een nieuw convenant opgesteld waarbij Wooncompas als nieuwe opdrachtgever is aangesloten.