Omschrijving (toelichting)

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) heeft een onderzoek uitgevoerd op verzoek van het ministerie van VWS. Volgens het instituut zijn er sinds de invoering van de Jeugdwet van ‘diverse kanten signalen gekomen dat kinderen moeten wachten op de hulp die zij nodig hebben en dat er hier en daar sprake is van wachtlijsten. Wachttijden zijn een instrument om te prioriteren als we niet alle casuïstiek tegelijkertijd kunnen oppakken. Het uitgangspunt hierbij is dan dat urgente casuïstiek niet kan wachten. Om inwoners tijdiger en passender te kunnen helpen optimaliseren we de samenwerking met de jeugdgezondheidszorg, welzijnsorganisatie en Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond, zodat we op termijn de instroom bij de wijkteams beperken en we de uitstroom vanuit de wijkteams kunnen vergroten. Wij zetten zoveel mogelijk zorg in bij lokaal gecontracteerde zorgaanbieders die kortere wachttijden kennen. Wanneer passende jeugdhulp niet via het gecontracteerde zorgaanbod beschikbaar is, wordt ingezet op een maatwerk oplossing die of via een PGB wordt ingezet of eenmalige overeenkomst met een zorgaanbieder die niet gecontracteerd is.
Voor lokale jeugdhulp is sinds 2018 nauwelijks sprake van wachttijden als gevolg van het afschaffen van de budgetplafonds per zorgaanbieder. Zorgaanbieders voldoen aan de contractafspraak om 10 werkdagen na de toewijzing te starten met de zorg.
Voor regionale jeugdhulp constateren wij dat, ondanks de inspanningen van de afgelopen jaren en de aangescherpte contractafspraken, de wachttijden onvoldoende zijn afgenomen, dit betreft met name de specialistische GGZ. Als gevolg van corona zien we ook een toegenomen druk op met name de specialistische GGZ, waardoor de wachttijden in de loop van 2020 zijn toegenomen.