3. § Onderhoud kapitaalgoederen

Algemeen

Terug naar navigatie - Algemeen

In de openbare ruimte zijn wegen, civiele kunstwerken, openbare verlichting, riolering, groen, straatmeubilair en speelvoorzieningen onze kapitaalgoederen. Het beheer ervan is de verantwoordelijkheid van de gemeente. Om veilig gebruik en langjarige instandhouding te verzekeren, is onderhoud nodig (dagelijks, planmatig en vervanging).
Kapitaalvernietiging moet worden voorkomen. De onderhoudskosten per kapitaalgoed zijn in beheerplannen opgenomen. Onderstaande tabel toont welke beheerplannen er zijn inclusief het gemeentelijk beleid.

Beheerplan Jaar van vaststelling Jaar van herziening Financiële reserve/ voorziening Gemeentelijk beleid
Wegen, fiets- en voetpaden 2020 2024 Nee - Integrale Visie Openbare Ruimte (2008).
Civiele Kunstwerken 2020 2024 Nee
Groen en Recreatie 2020 2024 Nee - Bomenverordening (2013).
gebieden - Groenbeleidsplan 'Barendrecht ziet groen' (2008).
- Integrale Visie Openbare Ruimte (2008).
Openbare verlichting 2020 2024 Nee - Appendix duurzaamheid (2015).
- Beleidsplan openbare verlichting (2004).
Speelvoorzieningen 2020 2024 Nee - Speelruimteplan 2010-2020 (2009).
- Notitie schoolpleinen (2013).
Straatmeubilair en 2015 2021 Nee - Parkeernota Barendrecht (2008).
Verkeersvoorzieningen - Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
Riolering 2017 2023 Ja - Het Gemeentelijk Rioleringsplan 2018-2022.
Waterhuishouding 2020 2024 Nee - Nota bodembeheer en bodemkwaliteitskaart van gemeente Barendrecht.
Accommodaties Ja - Kadernota Vastgoed (2014).
- Integraal HuisvestingsPlan (IHP) 2016.

Wegen, fiets- en voetpaden (verhardingen)

Terug naar navigatie - Wegen, fiets- en voetpaden (verhardingen)

Wegen, fietspaden, trottoirs etc. hebben een cruciale functie in de samenleving. Beheer van onze infrastructuur is dan ook een van onze kerntaken. Met periodieke inspecties en lokale metingen krijgen we informatie over de kwaliteit van onze wegverharding. Met een geautomatiseerd beheerprogramma vertalen we deze informatie naar dagelijks en planmatig wegonderhoud.
Verspreid door de gemeente is bestrating vervangen (bijv. Gaffelaar), zijn voetpaden opnieuw bestraat (bijv. Repelwei) of zijn paden voorzien van een nieuwe laag halfverharding (bijv. park Buitenoord).
Daarnaast zijn verschillende wegen voorzien van een nieuwe asfaltdeklaag (bijv. Ziedewijdsedijk) en zijn gezaagde kabels- en leidingensleuven opnieuw geasfalteerd (bijv. Dorpsstraat-Oost).
Strenge vorst zorgde begin 2021 voor asfaltschade in de Meije en op de rotondes Carnisser Baan/Gdansk en Middeldijk/Middelweg. Om verdergaande schades en daarmee kapitaalvernietiging te voorkomen, zijn deze stukken opnieuw geasfalteerd.

Civiele kunstwerken

Terug naar navigatie - Civiele kunstwerken

Bruggen, tunnels en grondkerende constructies verdelen we in categorieën. De A-categorie civiele kunstwerken (maatschappelijk het meest belangrijk) inspecteren we minimaal 1x per 3 jaar. De B-categorie 1x per 5 jaar en de C-categorie kunstwerken schouwen we 10-jaarlijks. Deze volgorde passen we ook toe bij het vaststellen van onderhoudsmaatregelen en vervanging.
In 2021 is bij de laatste vijf bruggen in Carnisselande een extra buis aangebracht. Dit om de veiligheid van de bruggen te vergroten.
Naast kleine reparaties zijn bij verschillende bruggen dekplanken vervangen of is een nieuwe slijtlaag aangebracht. Acht civiele kunstwerken zijn opnieuw geschilderd waaronder de toogbrug Voordijk-Carnisser Baan.

Openbaar groen

Terug naar navigatie - Openbaar groen

Barendrecht is een groene gemeente. Ons groen zegt iets over het ontstaan van Barendrecht en zorgt voor een leefbare en gezonde omgeving voor onze inwoners. Ons groenbeheer is daarom gericht op duurzame instandhouding waarbij we onkruid bestrijden, beplanting snoeien en gras maaien. Daarnaast vervangen we dode, niet aangeslagen of beschadigde beplanting en bomen. Ook zijn in 2021 diverse plantvakken gerenoveerd (bijv. Strausslaan-park Nieuweland).
Het vervangen van de kastanjebomen langs de Bachlaan (ziekte) en populieren op de Voordijk (afnemende vitaliteit, uitbrekende zware takken, onveilige situaties) waren afgelopen jaar in het oog springende projecten.

Openbare verlichting

Terug naar navigatie - Openbare verlichting

Bij lampvervangingen inspecteren wij visueel onze lichtmasten (gemiddeld elke vier jaar). De stabiliteit/sterkte van lichtmasten wordt gemeten wanneer ze 40 jaar oud zijn. Het streven is om onveilige situaties, vaak gemeld door inwoners, direct op te lossen. De afspraak met Stedin is dat zij een storing aan een lichtmast binnen tien dagen verhelpen.
In 2021 zijn langs de Buitenlandse Baan, Binnenlandse Baan en Ziedewijdse Baan nieuwe groengekleurde lichtmachten geplaatst voorzien van nieuwe led-armaturen. In de tunneltjes onder genoemde wegen is eveneens nieuwe ledverlichting aangebracht. Armaturen hebben een gemiddelde levensverwachting van 25 jaar. Afgelopen jaar zijn zo’n 1.100 armaturen vervangen door nieuwe, duurzame led-armaturen (onder andere Nieuweland en Bijdorp zijn volledig voorzien van nieuwe ledverlichting).

Speelvoorzieningen

Terug naar navigatie - Speelvoorzieningen

Speelplaatsen zijn de ontmoetingsplekken voor jong en oud. Om de veiligheid ervan te borgen inspecteren wij de speelvoorzieningen 4x per jaar. Een gemiddelde speelplek gaat ongeveer 12 jaar mee. In 2021 zijn 16 plekken opnieuw ingericht, waaronder een speeleiland en een skatevoorziening in het Riederpark. Alle plekken zijn integraal en in samenspraak met de gebruikers en buurtbewoners ingericht. Het speeleiland kreeg een compleet nieuwe en inclusieve (ook voor kinderen met een beperking) inrichting. Naar aanleiding van ca. 100 handtekeningen van kinderen is, in samenspraak met hen, een nieuw skatepark ontworpen en in gebruik genomen.

Straatmeubilair

Terug naar navigatie - Straatmeubilair

Straatmeubilair zijn banken, fietsenrekken, hekwerken, afvalbakken etc. Het onderhoud richt zich op schoon, heel en veilig. We vervangen straatmeubilair als het niet meer is te repareren of als de technische levensduur is bereikt. Zo is afgelopen jaar straatmeubilair vervangen op diverse openbaar toegankelijke schoolpleinen.

Riolering

Terug naar navigatie - Riolering

Riolering heeft als doel het beschermen van de volksgezondheid, de kwaliteit van de leefomgeving, de bodem en het grond- en oppervlaktewater. Wij zijn daarom verantwoordelijk voor het inzamelen van stedelijk afvalwater en hemelwater. Het beheerbeleid van onze riolering is verankerd in het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) 2018-2022 en de kosten worden gedekt uit de rioolheffing. Daarnaast is er een voorziening voor toekomstige vervangingsinvesteringen.
Eind 2020 is de stresstest wateroverlast opgeleverd. In nieuwe ruimtelijke ontwerpen houden we vervolgens rekening met de kwetsbaarheden (wateroverlast) die uit de stresstest naar voren zijn gekomen.
In 2021 is ca. 45 km. riolering gereinigd waarvan de helft ook is geïnspecteerd. In het hoofdriool zien we weinig verstoppingen en calamiteiten. Wel hebben we te maken met relatief veel wortelgroei in kolk- en huisaansluitingen. Ook is op basis van de inspectieresultaten een rioolrenovatieplan opgesteld voor Buitenoord.
Verder zijn de plannen rondom wateroverlast in de Oranjewijk verder uitgewerkt en is verspreid door Barendrecht riolering vervangen (onder andere  de Gaffelaar en Carnisseweg). Ook is een deel van de rioolmaatregelen uit de Centrumontwikkeling-Achterom in 2021 uitgevoerd.
Voor de Bevershof is een nieuw gemaal gerealiseerd, het rioolgemaal Smitshoek is gerenoveerd en de besturing van een aantal minigemalen is vervangen.

Afvalinzameling

Terug naar navigatie - Afvalinzameling

Het onderhoud, reiniging en de garantie van de ondergrondse containers is geborgd in een onderhoudsovereenkomst van de gemeente met de leverancier. Het betreft in totaal 909 containers voor restafval, papier/karton, gft en glas. De (ondergrondse) container is onderdeel van de openbare ruimte (onroerende goederen) en komt als investering ten laste van de gemeente. De N.V. BAR Afvalbeheer faciliteert de gemeente in de aanschaf, plaatsing en het onderhoud van de ondergrondse containers. 

Waterhuishouding

Terug naar navigatie - Waterhuishouding

Op basis van kwaliteits- en kwantiteitsmetingen van de baggeraanwas bepalen we welke gemeentelijke watergangen worden gebaggerd. Het waterschap baggert haar eigen watergangen, maar als de aanliggende grond van de gemeente is, heeft de gemeente ontvangstplicht. Wij betalen dan ook voor het transport en de afvoer van deze bagger.
Als gevolg van coronamaatregelen en beperkingen rondom baggerafzet (strenger overheidsbeleid voor stoffen als PFAS, fosfor en ijzer) was het complex en tijdrovend om in 2021 bagger af te voeren naar de reguliere stortplaatsen. Hierdoor is het niet gelukt om alle geplande baggerwerkzaamheden in 2021 af te ronden. Een groot project in 2021 was het baggeren van De Tramput.
Beschoeiingen vervangen we op basis van inspecties waarbij de constructieve veiligheid vaak doorslaggevend is. In de wijken Paddewei en Molenvliet zijn 2021 diverse beschoeiingen vervangen.

Onderhoud openbare ruimte

Terug naar navigatie - Onderhoud openbare ruimte

De uitgaven voor het onderhoud van de openbare ruimte in 2021 zijn als volgt:

onderhoud openbare ruimte 2021
groen 2.733.866
riolering 2.044.144
wegen 1.713.697
straatreiniging 661.878
water 656.109
kunstwerken 144.543
openbare verlichting 136.482
gladheidsbestrijding 58.306
totaal 8.149.025

Accommodaties

Terug naar navigatie - Accommodaties

Uitgangspunt voor het beheer en het onderhoud van de gemeentelijke accommodaties is het (blijven) bieden van een hoogwaardig voorzieningenniveau, met kwalitatief goede accommodaties. Met deze accommodaties faciliteert de gemeente beleidsdoelstellingen op het gebied van onderwijs, sport, cultuur, welzijn, etc. Het onderhoud is verdeeld in planmatig-, dagelijks- en storingsonderhoud. Het planmatig onderhoud richt zich op het voldoen aan conditiescore 3 (redelijk/schoon heel en veilig) en uiteraard aan de vigerende wet- en regelgeving. Om schommelingen in uitgaven voor planmatig onderhoud te compenseren is er een reserve onderhoud gebouwen.
Dagelijks onderhoud is onderhoud dat vooraf niet voorzien kan worden en meestal door gebruikers gemeld wordt, ook wel meldingenonderhoud genoemd. Onvoorziene kostbare storingen en of wijzigingen in de bouwregelgeving kunnen grote invloed hebben op het budget dagelijks onderhoud. Voor ieder gemeentelijk gebouw is een meerjarenonderhoudsprognose (MJOP) opgesteld. met “Conditiescore 3” conform de NEN 2767.

Conditiescore Omschrijving conditie Toelichting
1 Uitstekend Incidenteel geringe gebreken
2 Goed Incidenteel beginnende veroudering
3 Redelijk Plaatselijk zichtbare veroudering. Functievervulling van gebouw- en installatiedelen niet in gevaar
4 Matig Functievervulling van bouw- en installatiedelen in gevaar
5 Slecht De veroudering is onomkeerbaar
6 Zeer slecht Technisch rijp voor sloop

De gemeente streeft ernaar een voorbeeldfunctie te vervullen als het gaat om duurzaamheid en energiebesparing. Ook vanuit de wet Milieubeheer dienen we duurzame maatregelen toe te passen. De toepassing van duurzame maatregelen combineren wij, indien mogelijk, met planmatig en dagelijks onderhoud. Wanneer vanuit (veranderde) wet- en regelgeving aanpassingen nodig zijn, treden wij in overleg met gebruikers en/of (mede)eigenaren. Op deze wijze geven wij invulling aan participatie. In dit jaar zijn wij verder gegaan met de integratie van beleid en uitvoering op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing. Bij diverse accommodaties zijn hiervoor maatregelen getroffen. Daarnaast is gewerkt aan een plan voor het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed.

 

Kerncijfers paragraaf kapitaalgoederen

Terug naar navigatie - Kerncijfers paragraaf kapitaalgoederen
Gemalen Bergbezinkvoorziening 1 stuks
Gemalen CVK 9 stuks
Gemalen Drukriool 223 stuks
Gemalen Groot gemaal (droog) 2 stuks
Gemalen Groot gemaal (nat) 60 stuks
Gemalen Oppervlaktewatergemaal 3 stuks
Groen Boom 22.924 stuks
Groen Cultuurbeplanting 330.730 vierkante meter
Groen Gras 2.072.390 vierkante meter
Groen Haag 52.158 vierkante meter
Groen Natuurlijke beplanting 230.523 vierkante meter
Kunstwerken Fiets-voetbruggen 101 stuks
Kunstwerken Overige kunstwerken 204 stuks
Kunstwerken Verkeersbruggen/viaducten 45 stuks
Openbare verlichting Armatuur 13.311 stuks
Openbare verlichting Lamp 13.498 stuks
Openbare verlichting Lichtmast 12.937 stuks
Riolering Drukriolering 60.876 strekkende meter
Riolering Rioolput 8.815 stuks
Riolering Rioolvoorziening 2 stuks
Riolering Vrijvervalleiding 340.111 strekkende meter
Spelen Kunstmatige valondergrond 7.376 vierkante meter
Spelen Schoolpleinen 18 stuks
Spelen Speel en sportplekken 277 stuks
Spelen Speeltoestellen 1.565 stuks
Verkeer Markering 2.905.874 vierkante meter
Verkeer Verkeersbord 5.165 stuks
Verkeer Verkeersteken (paal / drager) 3.831 stuks
Water Natuurlijke oever 29.700 strekkende meter
Water Natuurvriendelijke Oever 4.522 strekkende meter
Water Oeverbeschoeiing 90.174 strekkende meter
Water Watergang 721.769 vierkante meter
Wegen Asfalt 790.259 vierkante meter
Wegen Bestrating 1.859.815 vierkante meter
Wegen Goot 4.157 strekkende meter
Wegen Kolken 32.336 stuks
Wegen Overige verharding 28.714 vierkante meter