Aanpakken van diefstal

Omschrijving (toelichting)
In het collegeprogramma 2018-2022 gaat speciale aandacht uit naar het aanpakken van fietsendiefstallen, auto en woninginbraken. Doelstelling is dat deze misdrijven met 10% zijn gedaald in 2022. Daartoe worden samen met de politie, corporaties, buurtpreventie en andere veiligheidspartners diverse gerichte acties uitgevoerd om dit doel te behalen. Inzet van flexibel cameratoezicht, lokauto`s en lokfietsen en extra surveillance op hotspots maken hiervan onderdeel uit.
Met overige acties wordt bij bewoners op het gebied van preventie bewustwording gecreëerd en gelijktijdig handelingsperspectief en veiligheidsadvies gegeven. T.b.v. het terugdringen van fietsendiefstallen wordt extra aandacht besteed aan preventie d.m.v. voorlichting en campagnes online en op straat.
(2021/6)
Kwaliteit (toelichting)
Voor het terugdringen van fietsendiefstal is verder ingezet op het vergroten van awareness. Zo hebben we de campagne 'FF vlot, 2e slot' weer onder de aandacht gebracht. Dit hebben we gedaan door gespoten teksten op straat en bij scholen. Buurtpreventie en Humanitas hebben geflyerd en zijn er zadelhoesjes uitgedeeld. Via social media hebben we de campagne breed uitgedragen.
Daarnaast hebben wij tekstkarren met waarschuwende tekst tegen fietsendiefstal en woninginbraak op diverse hotspots geplaatst.
Met de Keyless entry actie is de awareness over het voorkomen van auto-inbraak vergroot. Dit hebben we gedaan door gebruik te maken van de matrixborden en door het inzetten van social media. Daarnaast zijn er sleutelmapjes uitgedeeld aan auto-eigenaren om inbraak in auto’s met een keyless entry systeem te voorkomen.
In 2021 zien we een sterke daling ten opzichte van 2020 op het gebied van het aantal fietsendiefstallen, auto- en woninginbraken. Zowel landelijk als regionaal hebben de coronamaatregelen invloed gehad op de afname van Hic (High impact crimes) en fietsendiefstal.