Omschrijving (toelichting)

De gemeente werkt aan de aanscherping van rollen en taken voor de wijkteams. Samen met onze partners, waaronder gecontracteerde aanbieders, huisartsen, jeugdartsen en welzijnsorganisatie, maken we afspraken. Er worden afspraken gemaakt over ieders verantwoordelijkheid als basis voor de doorontwikkeling van de wijkteams. Het uitgangspunt daarbij is de eigen kracht van de individuele inwoner en zijn of haar netwerk, de kracht van de wijk en de kracht van de wijkteamprofessional. De kracht van het wijkteam zit in het integraal en wijkgericht werken, dichtbij de inwoners. Hierdoor worden vragen van inwoners snel en adequaat opgepakt en wordt passende hulp en ondersteuning ingezet. Het opgebouwde wijknetwerk op het gebied van welzijn, gezondheid, hulp en ondersteuning behouden we en bouwen we verder uit. Dit vraagt om een stevige regierol vanuit de gemeente waarbij we een meer prominente rol innemen bij de toegang en indicatie naar specialistische hulp. Ook optimaliseren we onze informatiepositie waarbij leren, monitoren, analyseren en meten centraal staan. Dit doen we o.a. door het uitvoeren van kwantitatief en kwalitatief onderzoek.
Het aantal echtscheidingen is de afgelopen jaren toegenomen. Na een scheiding is het niet altijd gemakkelijk om gezamenlijk het ouderschap te blijven delen, maar het is wel belangrijk dat ouders blijven communiceren over de opvoeding en alles wat hierbij komt kijken om zo opvoedproblemen te voorkomen. Daarom bieden we vanuit het wijkteam gescheiden ouders handvatten en ondersteuning bij het opvoeden van de kinderen.

(2021/6)

Kwaliteit (toelichting)

Op basis van de uitgangspunten in de Nota Integraal Beleid Sociaal Domein 'Samen leven in Barendrecht' is de aanbesteding voor jeugdhulpverlening en maatschappelijke ondersteuning in de wijkteams uitgevoerd en zetten we vanaf 2022 de samenwerking met onze 5 huidige gecontracteerde partners voort. Daarbij staat nog steeds de eigen kracht van onze inwoners centraal en is ingezet op een aanscherping van rollen en taken en de daarbij behorende taakdifferentiatie. Dit om de dienstverlening aan onze inwoners te optimaliseren.
In 2021 zijn de uitgangspunten vanuit de nota en de aanbesteding middels het project 'Doorontwikkeling wijkteams' verder uitgewerkt. Expertteams zijn geformeerd en verschillende werkprocessen zijn uitgewerkt. Deze worden in 2022 geïmplementeerd. 
Gecontracteerde aanbieders van lokale en specialistische jeugdhulp zijn eind 2021 geïnformeerd over de nieuwe werkwijze. Ook inwoners, die vanuit het wijkteam ondersteuning kregen, zijn persoonlijk en/of middels een brief geïnformeerd.
Tevens is een pilot gestart met de inzet van een praktijkondersteuner huisartsen Jeugd GGz (POH GGz Jeugd) om de samenwerking tussen de huisartsen en het wijkteam te optimaliseren. Doel van de pilot is om verbindingen te leggen tussen het medische en het sociaal domein, eerder passende hulpverlening voor onze jeugdigen te bieden en gerichter door te verwijzen. Tevens is expliciet geïnvesteerd in de samenwerking met de huisartsen en in het elkaar kennen en gekend worden.
Eveneens is een pilot Buurtgezinnen opgestart. Buurtgezinnen is een initiatief gebaseerd op een oude gedachte: 'opvoeden doen we samen'. De coördinator van Buurtgezinnen heeft vragen van gezinnen die het zwaar hebben (vraaggezinnen) gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Door de inzet van een steungezin kunnen kinderen (blijven) opgroeien in hun eigen gezin. De coördinator heeft daarbij samengewerkt met de wijkteams, CJG Rijnmond en Kijk op Welzijn.
Middels het product Gescheiden Opvoeden hebben we ouders handvatten en ondersteuning gegeven bij het opvoeden van hun kinderen.
In partnerschap en in een lerende omgeving hebben we de eerste stappen gezet in het outcomegericht werken, oftewel het sturen op het maatschappelijk resultaat. In september en oktober 2021 zijn de eerste opgavetafels georganiseerd. Deze stonden in het teken van Maatschappelijke Effect 1 'Alle inwoners ontwikkelen zich optimaal' en Maatschappelijk Effect 3 'Alle inwoners kunnen voor zichzelf zorgen en kijken naar elkaar om'. Voorafgaand aan de beide opgavetafels zijn per maatschappelijk effect data verzameld, op basis van de in de Nota Integraal Beleid Sociaal Domein geformuleerde indicatoren. Samen met onze partners zijn aan iedere opgavetafel de data geduid en hebben we het gesprek gevoerd over mogelijke verklaringen, ontwikkelingen en aandachtspunten, zoals de gevolgen van de coronapandemie voor zowel jongeren als ouderen. Ook zijn positieve punten benoemd, zoals de samenwerking tussen de gemeente, de wijkteam en het onderwijs.