Omschrijving (toelichting)

De Samenwerkingsovereenkomst Ketenzorg Dementie is de basis om samen met de ketenpartners de komende jaren toe te werken naar zo een vriendelijk mogelijke samenleving in Barendrecht. Het gaat daarbij om vroegtijdige signalering door medewerkers van onder meer maatschappelijke organisaties, woningcorporaties, vrijwilligersorganisaties, thuiszorgorganisaties, de eerstelijnszorg. Een ander belangrijk onderdeel is de bewustwording bij mensen met (beginnende) dementie en hun directe omgeving. De partners hebben hiervoor een Meerjarenplan Dementie tot en met 2021 opgesteld. We willen een zo breed mogelijk publiek voorzien van informatie over dementie door voorlichting, lotgenotencontact, promotie en herkenning. Dat vergroot de kennis over hoe om te gaan met mensen met dementie en dat verbetert de levenskwaliteit van mensen met dementie, hun familie en mantelzorgers. Deze samenhangende aanpak vindt zijn oorsprong in het Welzijnskader en is verankerd in de alliantie mantelzorg en dementie.
Concreet is er een doorlopend mantelzorgprogramma, een lotgenotencontactgroep en er zijn workshops voor professionals, wijkteams, semi-profs, ondernemers, sportverenigingen en vrijwilligers, de promotie van de Wereld Alzheimer dag vol met activiteiten en het Alzheimer Café.

(2021/20)

Kwaliteit (toelichting)

Op 13 juni 2019 is - tijdens een minisymposium - het convenant Samen Dementie Vriendelijk ondertekend. Hieruit is een werkgroep ontstaan. Barendrecht is sinds 2020 een dementievriendelijke gemeente. De lokale aanpak maakt onderdeel uit van de regionale aanpak. Lokaal is er o.a. afstemming met Laurens en Aafje. Kijk op Welzijn stemt dit af met de verschillende organisaties en in gezamenlijkheid draagt dit project bij aan een dementievriendelijk Barendrecht. Hiermee trachten we een samenhangende aanpak, opgezet vanuit verschillende organisaties uit Barendrecht, neer te zetten in lijn met de speerpunten uit het Welzijnskader. Deze aanpak is verankerd in de alliantie Mantelzorg en Dementie.