Omschrijving (toelichting)

Het streven van de nieuwe pilot omtrent risicocommunicatie over gemeentegrenzen heen is gericht op de overkoepeling van verschillende partijen, waarbij een samenwerking wordt geïnitieerd tussen gemeenten en de veiligheidsregio’s Zuid-Holland-Zuid en Rotterdam-Rijnmond. Het doel van deze pilot over risicocommunicatie in Barendrecht is het creëren van bewustzijn bij burgers en bedrijven over de veiligheidsrisico’s van het vervoer van gevaarlijke stoffen. Onderzocht wordt of ook andere onderwerpen vanuit Omgevingsveiligheid (breder begrip onder de nieuwe Omgevingswet) meegenomen worden in de pilot. Het streven is om dit in samenwerking te doen met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en de DCMR Milieudienst.

(2021/2)

Kwaliteit (toelichting)

De overheid (gemeente en Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond) heeft de plicht om haar inwoners te informeren over de aanwezige risico’s in hun leefomgeving. Tegelijkertijd rekent de overheid op de eigen verantwoordelijkheid van haar inwoners. Zij horen te weten wat ze moeten doen bij ernstige calamiteiten. Het is dus belangrijk dat de inwoners van Barendrecht zich bewust zijn van de risico’s in hun leefomgeving en het handelingsperspectief dat ze hebben als een calamiteit zich voordoet. Hiervoor is in 2020 het Programma Risicocommunicatie Externe Veiligheid in gang gezet. In het kader van dit programma is een product gerealiseerd, dat bestaat uit een brief met een toelichting over de externe veiligheidsrisico’s binnen de gemeente Barendrecht en een calamiteitenkaart: ‘Wat te doen bij calamiteiten' , met informatie over noodnummers voor verschillende calamiteiten, met  wat te doen als er een ernstige calamiteit is en als de sirene gaat. De brief is gericht aan verschillende doelgroepen in onze gemeente: inwoners, bedrijven, onderwijsinstellingen, opvanginstellingen, zorginstellingen en sportverenigingen. Er wordt bondig uitgelegd hoe men zich kan voorbereiden op calamiteiten en hoe te handelen in het geval van zo'n situatie. Tevens is er meer aandacht besteed aan dit onderwerp op onze website, sociale media kanalen en in de Blik op Barendrecht.
Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet wordt het Programma  Risicocommunicatie Externe Veiligheid vervangen en zal het Communicatieproject Aandachtsgebieden in gang worden gezet. Het in beeld brengen, ontsluiten en communiceren van aandachtsgebieden is een samenspel van verantwoordelijkheden tussen verschillende partners, zoals het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de DCMR en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. We zijn met de verschillende externe partners en andere gemeenten in gesprek om dit proces gezamenlijk te implementeren.