Omschrijving (toelichting)

Het taakveld Wmo is ontwikkeld onder invloed van het abonnementstarief. De invoering van het abonnementstarief had in 2019 had initieel een aanzuigende werking. De verwachting is dat dit directe effect in 2021 is uitgewerkt. Tegelijkertijd moet worden vastgesteld dat een eventuele drempelwerking van een hogere eigen bijdrage is komen te vervallen. Hierdoor zal structureel een grotere groep inwoners de stap maken richting een aanvraag om een maatwerkvoorziening vanuit de Wmo. Het wegvallen van de drempelwerking betekent per saldo geen toename van het aantal aanvragen in 2021, maar leidt structureel tot een hoger volume.
Ook de doelgroep blijft zich verder ontwikkelen. We zien dat inwoners verder vergrijzen, het aandeel ouderen in onze gemeente neemt toe. Deze groep leeft langer dan voorheen, bovendien zijn de laatste levensjaren gezonder en zelfredzamer. Tegelijkertijd zien we dat kwetsbaarheden zich concentreren rond een deel van de doelgroep. De zorgvraag van het kwetsbare deel van de doelgroep wordt hierdoor complexer. Tevens verwachten we dat het aandeel jongeren met een functionele beperking binnen de doelgroep op de langere termijn zal afnemen als gevolg van effectievere behandeling op jonge leeftijd.
Inkopen van zorg middels raamcontracten tegen standaard voorwaarden en tarieven waren vanaf 2015 populair onder gemeenten. Landelijk verschuift de gemeentelijke inkoop van maatwerkvoorzieningen van ‘openhouse’ aanbestedingen naar directe aanbestedingen. Dit vereist onderzoek naar de mogelijke vormen van een effectieve aanbesteding, in het licht van een veranderende context.
De verschillende ontwikkelingen binnen de Wmo vragen om een integrale aanpak. Aandacht voor de ketens binnen onze zorg- en dienstverlening en een helder zorgpad zijn essentieel om voldoende op- en afschaling mogelijk te maken. Dit betekent dat Wmo moet aansluiten op de voorliggende voorzieningen, ook om preventie van zorgbehoefte te initiëren. We nemen ons voor om tijdige op- en afschaling van zorgverlening te realiseren, waar nodig middels gedefinieerde zorgpaden. Daarnaast streven we naar een revolverend karakter van de inzet van onze financiële middelen. We moedigen de innovatiekracht en ondernemerschap van zorgverleners aan. Ook ondersteunen we hen met als doel kwalitatief betere- of meer zorg voor dezelfde prijs of dezelfde hoogwaardige zorg voor een lagere prijs te realiseren.

(2021/25)

Kwaliteit (toelichting)

In 2021 zijn twee 'open house' inkoop trajecten uitgevoerd: de inkoop van begeleiding, dagbesteding en kort durend verblijf én de inkoop van Hulp bij het Huishouden. Binnen deze trajecten is onder andere ingezet op: een helder ondersteuningsplan, zodat inwoners weten waar ze aan toe zijn. Herstelgericht indiceren, zodat we inwoners ondersteunen zo zelfredzaam mogelijk te zijn en op- en af schalen, zodat we passende zorg bieden en escalatie voorkomen. Het  doel is dat alle cliënten in 2022 zorg ontvangen volgens deze nieuwe manier van werken. Daarnaast wordt de inzet niet meer afgerekend op basis van een resultaat gerichte inkoop ( een schoon huis), maar op basis van p  x q ( aantal uren). Dit schept duidelijkheid voor onze inwoners.