Omschrijving (toelichting)

Het recht op passend onderwijs is vastgelegd in de Wet op Passend Onderwijs (augustus 2014). Hieraan wordt uitvoering gegeven door scholen en samenwerkingsverbanden. Vanuit de principes van inclusieve samenleving vinden we het wenselijk dat onze kinderen en jeugdigen zoveel als mogelijk thuis nabij onderwijs kunnen volgen. Hierdoor zijn ze beter in staat lokaal een sociaal netwerk op te bouwen en gebruik te maken van andere lokale voorzieningen. We zetten in op het intensiveren van de samenwerking met de scholen, schoolbesturen, samenwerkingsverbanden en CJG Rijnmond. Dit doen we door ambities op elkaar af te stemmen, afspraken te maken over ieders taken, rollen en verantwoordelijkheden en gezamenlijk op te trekken op het gebied van innovatie. Binnen de BAR-kerngroep Passend Onderwijs, bestaande uit de samenwerkingsverbanden, BAR-gemeenten en bestuurlijke vertegenwoordiging door wethouder Roopram, wordt de intensivering van de samenwerking met het onderwijs vormgegeven.

(2021/15)

Kwaliteit (toelichting)

Door de Kerngroep Passend Onderwijs is een Ontwikkelagenda samenwerking Onderwijs en Jeugdhulp opgesteld en is ingezet op het intensiveren van de samenwerking met de scholen, schoolbesturen, samenwerkingsverbanden en CJG Rijnmond. We werken in gezamenlijkheid toe naar inclusiever onderwijs en een onderwijszorgcontinuüm. Binnen dit onderwijszorgcontinuüm krijgen kinderen onderwijs en zorg die aansluit op hun behoeften op een plek waar zij zich veilig voelen en zich kunnen ontwikkelen, want ieder kind heeft recht op ontwikkeling en een passend ontwikkelingsaanbod.
We zetten daarbij in op de speerpunten samenwerking op uitvoering en samenwerking op inkoop. Voor samenwerking op uitvoering hebben we sessies georganiseerd voor de schoolcontactpersonen, jeugdverpleegkundigen en de gedragswetenschappers van RiBA om te komen tot meer gezamenlijke afspraken over de taakverdeling en werkzaamheden.
Bij het opstellen van de inkoopstrategie voor de lokale jeugdhulp per 1-1-2023 zijn de samenwerkingsverbanden en het onderwijs nauw betrokken. Met zowel het regulier als het speciaal onderwijs zijn gesprekken gevoerd over hun wensen en behoeften.