Passend traject gericht op werk

Omschrijving (toelichting)
We helpen inwoners met mogelijkheden om te gaan werken. Ook helpen we hen om een startkwalificatie te behalen, werknemersvaardigheden of professionele vaardigheden te ontwikkelen om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Om de match tussen werkzoekenden en arbeidsmarkt te verbeteren, wil de regering de loonwaardebepaling uniformeren. Dit zodat meerdere aanbieders dezelfde procedure volgen van de loonwaardebepaling. Andere aanpassingen van de participatiewet gaan over:
- uniformering van de (forfaitaire) loonkostensubsidie;
- vrijlating van arbeidsinkomsten bij werken met loonkostensubsidie;
- uitbreiding van de aanvraagmogelijkheid voor ondersteuning op maat, zoals bijvoorbeeld een jobcoach;
- verdere harmonisering van instrumenten in het algemeen;
- het wegnemen van administratieve knelpunten bij de no-riskpolis/ziekmelding.
(2021/17)
Kwaliteit (toelichting)
In 2020 is een begin gemaakt met de harmonisatie van werkgeversinstrumenten. Dit is in 2021 verder ontwikkeld. In samenspraak met de arbeidsmarktregio worden knelpunten weggenomen die zorgen voor drempels tussen werkzoekenden en de arbeidsmarkt. In 2021 is de samenwerkingsovereenkomst Structuur Uitvoeringsorganisatie Werk en Inkomen (SUWI) vastgesteld door de regiogemeenten in de arbeidsmarktregio. De inzet is meer regionale samenwerking om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. We hebben een stijging van het aantal garantiebanen gezien. Er is meer gebruik gemaakt van jobcoaching en loonkostensubsidie voor de doelgroep met een arbeidsbeperking. Voor de doelgroep werk zijn we in 2021 een samenwerking met randstad gestart. Aan de poort worden werkzoekenden direct aangemeld bij randstad, om waar mogelijk een uitkeringssituatie te voorkomen.
De wetswijzigingen die in 2021 van kracht zouden worden, zijn doorgeschoven naar 2022. In 2021 hebben we waar mogelijk voorbereidingen getroffen voor de inwerkingtreding van deze wetswijzigingen.