Tegengaan van ondermijnende activiteiten

Omschrijving (toelichting)
Het tegengaan van ondermijnende activiteiten, zoals drugscriminaliteit, hennepteelt en witwaspraktijken, is een actueel thema. Voor zover mogelijk in verband met het Coronavirus, zetten we onze aanpak van ondermijnende activiteiten onverminderd voort, samen met onze veiligheidspartners. Onze aanpak is zowel preventief als repressief van aard. Preventief zetten we in op het vergroten van het bewustzijn van onze medewerkers, bewoners en ondernemers. Het organiseren van voorlichtingsbijeenkomsten maakt hiervan onderdeel uit (naar behoefte). Daarnaast willen wij misbruik van overheidsvoorzieningen voorkomen. In dit kader passen wij de Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het Openbaar Bestuur (Wet Bibob) waar nodig toe. In 2020 hebben wij het toepassingsgebied van de Wet Bibob uitgebreid en is er een start gemaakt met het opleiden van medewerkers. Dit maakt het mogelijk de Bibob-toets breder toe te passen, op bijvoorbeeld vastgoedtransacties, WABO-vergunningen en subsidies. In 2021 zetten wij de implementatie van het beleid verder voort.
Onze repressieve aanpak bestaat o.a. uit het integraal controleren van bedrijventerreinen, horeca en het aanpakken van spookbewoning. Daarnaast heeft het veilingterrein (Bedrijventerrein-Oost) onze specifieke aandacht. Wij voeren hier een gebiedsgerichte, integrale aanpak uit, waarbij we het terrein weerbaarder maken tegen ondermijning. Het geven van voorlichting aan ondernemers en het controleren van vrachtwagens op belading maken hiervan onderdeel uit.
(2021/1)
Kwaliteit (toelichting)
In 2021 stond wederom de integrale aanpak van ondermijning centraal. We hebben samen gewerkt met diverse veiligheidspartners, zoals politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en het RIEC. Maar we zijn ook in gesprek gegaan met inwoners en ondernemers, bijvoorbeeld door middel van stopgesprekken met pandeigenaren of gesprekken met inwoners tijdens de themadag Drugslabs met politie en Meld Misdaad Anoniem op 15 oktober 2021.
Wij spannen ons in om ondermijnende criminaliteit te signaleren, te voorkomen en aan te pakken. Zo wordt gewerkt aan het optimaliseren van de informatiepositie door meldpunten te organiseren en onder de aandacht te brengen, zoals de samenwerking met Meld Misdaad Anoniem. Maar ook door middel van de werkgroep ondermijning wordt informatie verzameld en verdeeld. We zorgen ervoor dat misbruik van overheidsvoorzieningen wordt voorkomen door middel van de Wet Bibob. In 2021 zijn stappen gezet om de implementatie van het beleid in praktijk te brengen. Zo is er een ‘Bibob-scan’ uitgevoerd om inzicht te krijgen in wat nodig is om de beleidslijn goed tot zijn recht te laten komen en waaraan daadwerkelijk uitvoering kan worden gegeven. Er is een begin gemaakt aan de inrichting van nieuwe Bibob-werkprocessen in de organisatie en er zijn onder andere nieuwe Bibob-vragenlijsten opgesteld.
Tot slot hebben we niet alleen aandacht voor repressie, maar ook voor preventie. We zetten in op het versterken van bestuurlijke weerbaarheid en het creëren van awareness rond het thema, waarbij communicatie wordt ingezet als een strategisch middel. Ook voeren we diverse gebiedsgerichte acties uit en zetten we projecten op. Voorbeelden hiervan zijn het integraal controleren van bedrijventerreinen en project MISTRAL.