Verbeteren digitale dienstverlening

Omschrijving (toelichting)
De doorontwikkeling van online dienstverlening zet onverminderd door. We zetten in op persoonlijke online dienstverlening, waarbij we willen voldoen aan de verwachtingen en behoeftes van onze inwoners, ondernemers en organisaties. Een voorbeeld hiervan is het onderzoeken van de mogelijkheden van een persoonlijke internet pagina: een persoonlijke omgeving waar de inwoner zijn zaken met de gemeente kan regelen. Daarnaast blijft digitale toegankelijkheid belangrijk, zodat alle inwoners, ook die met een (functie)beperking, gebruik kunnen maken van onze online producten en diensten. Zo zorgen we ervoor dat de webteksten en PDF bestanden op de website te lezen zijn voor voorleessoftware en testen we de website geregeld met inwoners met en zonder beperking.
Om inwoners beter van dienst te zijn, wordt er op dit moment gewerkt om het digitale meldsysteem, Meldingen Openbare Ruimte (MOR) te vernieuwen. Hierdoor wordt het voor burgers eenvoudiger om een melding te doen, men kan op een kaart een object aanklikken en zo een melding doen. Inwoners zien op de kaart direct of er al een melding is gedaan en er wordt voorkomen dat er dubbele meldingen in het meldsysteem komen. De medewerkers kunnen op hun mobiele telefoon de melding opzoeken, afhandelen en eventueel met een foto terugkoppelen. Begin 2021 wordt dit nieuwe systeem geïmplementeerd.
(2021/4)
Kwaliteit (toelichting)
De gemeentelijke website en webformulieren zijn verder doorontwikkeld, op basis van data (gebruikersstatistieken) en met hulp van inwoners. Teksten en formulieren zijn herschreven, de navigatie (wat staat waar op de website) is kritisch bekeken. Binnen Burgerzaken zijn de e-diensten verder geïmplementeerd. In 2021 zijn, met oog op de verkiezingsjaren, de e-diensten 'Vervangen stempas' en 'Aanvragen volmacht stempas' live gegaan. E-diensten zorgen voor meer gebruiksgemak voor inwoners bij het invullen van een online formulier.
De koers voor het programma Dienstverlening is vastgesteld. Waarbij een uitvoeringsagenda met projecten is opgesteld en de voorbereidende stappen zijn gezet om invulling te geven aan de koers online als voorkeurskanaal.
De meeste informatie op de gemeentewebsite is digitaal toegankelijk, met uitzondering van pdf bestanden. Als iets niet toegankelijk gemaakt kan worden, dan wordt een alternatief geboden. Binnen de organisatie is hard gewerkt aan het creëren van bewustwording op het gebied van digitale toegankelijkheid en inclusie. We bieden een meldpunt voor inwoners die problemen ervaren. Zij kunnen op diverse manieren contact opnemen met de gemeente.
Daarnaast is webcare verder geprofessionaliseerd, systemen zijn (her)ingericht om sneller te kunnen reageren, kaders zijn vastgesteld en medewerkers zijn getraind. Er zijn afspraken gemaakt over beantwoording en verantwoordelijkheden.
Sinds maart 2021 werken we met een nieuw meldsysteem voor meldingen over de openbare ruimte. Dit datagedreven systeem is ontwikkeld door een intern samengesteld projectteam en heeft gebruik gemaakt van de bestaande GIS applicatie. Gedurende het project werkten we samen met verschillende teams binnen de organisatie. Bij het op maat maken van het meldsysteem is met zoveel mogelijk wensen rekening gehouden. Ook aannemers maken gebruik van het meldsysteem. Het webformulier is getoetst op toegankelijkheid en gecertificeerd. Door handleidingen en instructie video’s te maken hebben we fysieke trainingen kunnen vermijden. Daarnaast hebben we trainingen georganiseerd via teams. De benodigde tablets en telefoons zijn uitgegeve,n waarbij rekening is gehouden met de laatste veiligheidseisen. Waar nodig sturen we bij en passen we functionaliteiten aan. Denk daarbij aan de onlangs gemaakte koppeling met 'Onze toekomst is duurzaam'.