Verbeteren samenwerking met maatschappelijke partners, zorgveld en onderwijs

Omschrijving (toelichting)
We willen op lokaal niveau een goed werkend wijknetwerk door ontwikkelen op het gebied van gezondheid, hulp en ondersteuning. Sinds de opzet van de wijkteams in 2014/2015 hebben we met onze partners belangrijke stappen gezet in wijkgerichte hulp en het bouwen aan een wijknetwerk. Dat opgebouwde wijknetwerk willen we behouden en de mogelijkheden om dat beter te benutten uitbouwen. Zo optimaliseren we de samenwerking met partners uit het lokale veld op het gebied van welzijn, preventie en gezondheid.
Het is belangrijk om binnen het wijkgerichte werken, binnen wijkgerichte hulp en ondersteuning een gezamenlijke visie en missie te hanteren. Wij gaan hiervoor een visie wijkgerichte zorg vaststellen. Een visie die wordt gedragen door de wijkteam-professionals, en de samenwerkingspartners in de wijk, zoals het onderwijs, welzijnsorganisaties, vrijwilligers, huisartsen en (jeugd)gezondheidszorg. De visie is ook de basis voor de verdere aanpak en inrichting van wijkteams.
Wij onderhouden en optimaliseren de samenwerking met zorgaanbieders over de te leveren hulp en ondersteuning in het wijkteam en de wijze van verantwoording over de ingezette hulp en ondersteuning en behaalde resultaten. Daarnaast onderhouden we en optimaliseren we de samenwerking met partners die werkzaam zijn in het gedwongen kader (Veilig Thuis, Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond).
(2021/3)
Kwaliteit (toelichting)
Het opgebouwde wijknetwerk hebben we behouden en onderhouden, onder andere via de inzet van het voorbereidingsteam. Doel van het voorbereidingsteam is te bepalen wat de vraag is, wat er nodig is om de gezinnen te ondersteunen en welke partijen de vraag van de gezinnen kunnen oppakken. Hierdoor heeft meer sturing plaatsgevonden op de toeleiding naar (specialistische) jeugdhulp, maar ook in de doorgeleiding naar onze partners, zoals Kijk op Welzijn en CJG Rijnmond. De wijkteams zijn betrokken bij de lokale coalitie Kansrijke Start Barendrecht die tot doel heeft (aanstaande) kwetsbare ouders te ondersteunen, zodat hun kinderen hun leven zo goed mogelijk start. Om de samenwerking te optimaliseren en te verstevigen is samen met het onderwijs een ontwikkelagenda samenwerking onderwijs en jeugdhulp opgesteld. In 2021 zijn sessies georganiseerd met RiBA, CJG Rijnmond en de wijkteams om o.a. de werkprocessen rondom de schoolondersteuningsteams (SOT’s) te optimaliseren. In 2022 krijgt dit een vervolg.
Het is belangrijk om binnen het wijkgerichte werken, binnen wijkgerichte hulp en ondersteuning een gezamenlijke visie en missie te hanteren. Wij hebben hiervoor een convenant opgesteld, waarin de samenwerking tussen ons wijkteam, de WMO en het welzijnswerk is geborgd.
Het convenant wordt gedragen door de wijkteam-professionals, en de samenwerkingspartners in de wijk, zoals het onderwijs, welzijnsorganisaties, vrijwilligers, huisartsen en (jeugd)gezondheidszorg.
Met de lokaal gecontracteerde partijen zijn korte lijnen en vonden periodiek accountgesprekken plaats, waarbij aandacht is besteed aan de gevolgen van corona en de (alternatieve) mogelijkheden om jongeren en gezinnen te ondersteunen.
De samenwerking met Jeugdbescherming Rotterdam Rijnmond (JBRR) en Veilig Thuis hebben we voortgezet. De samenwerkingsafspraken, o.a. over het gebruik van de meldcode, zijn uitgevoerd. Medewerkers van het wijkteam zijn getraind in het samenwerken met ketenpartners rondom veiligheidsaspecten in casuïstiek. De frequentie van de gesprekken tussen de wijkteams en de JBRR zijn geïntensiveerd, wat ten goede komt aan de afstemming en samenwerking.