Verminderen restafval

Omschrijving (toelichting)
Op 2 april 2019 heeft de gemeenteraad het nieuwe beleidsplan “Van Afval naar grondstoffen” vastgesteld. De gemeenteraad heeft hiermee gekozen voor de invoering van een variabel tarief voor de inzameling van PMD/Restafval en het ophalen van de grondstoffen bij de inwoner thuis. De volgende maatregelen horen hierbij:
- Nascheiding van PMD uit het restafval vanaf 2020;
- Laagbouw: GFT (Groente, Fruit en Tuinafval) en OPK (oud papier en karton) worden met minicontainers aan huis ingezameld;
- Hoogbouw: maatwerkoplossingen;
- PMD/Restafval wordt met ondergrondse (wijk)containers ingezameld;
- Bewoners betalen naar rato voor het restafval dat zij aanbieden;
- Ondersteuning door communicatie, educatie en handhaving.
De combinatie van deze maatregelen maakt het mogelijk om de hoeveelheid restafval terug te brengen naar 99 kilogram per inwoner.
(2021/9)
Kwaliteit (toelichting)
In 2021 zijn meerdere maatregelen uitgevoerd om de hoeveelheid restafval nog verder terug te brengen:
• Optimalisatie van de inzamelvoorzieningen
In de voorbereiding om te komen tot een optimalisatie van de inzameIvoorzieningen zijn (beleids)richtlijnen vastgesteld voor de locatiebepaling van de verzamelcontainers. Hierna zijn betrokkenen geïnformeerd over de locaties in het conceptlocatieplan. Er is gekozen voor een participatieproces waarbij belanghebbenden zoveel mogelijk op een informele wijze hun mening konden geven over de plannen voorafgaand aan het formele traject. Uiteindelijk hebben meerdere informele zienswijzen plaatsgevonden en vervolgens hebben de bij de aanwijzingsbesluiten horende conceptlocatieplannen zes weken ter inzage gelegen. De verzamelcontainers uit de locatieplannen zijn (bij)geplaatst, zodat inwoners hun afval gemakkelijk gescheiden aan kunnen bieden. Door de invoering van het variabel tarief wordt namelijk een stijging van de hoeveelheid oud papier/karton verwacht, omdat inwoners hun afval beter gaan scheiden. Bij het uitbreiden van de hoeveelheid verzamelcontainers voor de hoogbouw is rekening gehouden met minicontainers voor de laagbouw.
• Toegangssysteem verzamelcontainers voor PMD+rest, papier/karton en GFT
In 2021 zijn kaartlezers geïnstalleerd op de bestaande verzamelcontainers, om deze klaar te maken voor de invoering van het variabele tarief. De ondergrondse containers voor PMD+rest en papier/karton en de GFT-cocons zijn alleen nog toegankelijk voor de bewoners van de hoogbouw. Overvolle ondergrondse containers, als gevolg van vervuiling met andere afvalstromen en illegale stort van niet-Barendrechters, willen we hiermee tegengaan. Ook houden we ook het aantal ritten met afvalinzamelwagens in de wijk beperkt. Ondergrondse containers voor papier/karton in de omgeving van winkelcentra worden niet afgesloten.
• Project afvalinzameling Buitenoord en zes straten van Gaatkensoog
In Buitenoord en in zes straten in Gaatkensoog is in overleg met de inwoners gezocht naar een structurele oplossing voor GFT en papier/karton, passend binnen het afvalbeleid. Het project is gestart met een enquête bij 1.600 inwoners, waarop ruim 500 reacties zijn ontvangen en 32 inwoners zich hebben aangemeld als contactpersoon. Er is onderzocht of minicontainers voor GFT en papier/karton kunnen worden ingevoerd in de wijk. Met de contactpersonen is een rondgang door de buurt gemaakt en besloten dat het afvalbeleidsplan ook hier kan worden ingevoerd. Alle inwoners zijn met een nieuwsbrief op de hoogte gehouden.
• Invoering van de Ja-sticker
Om de totale hoeveelheid papier te verminderen is gekozen voor een opt-in systeem, waarbij reclamefolders niet bezorgd mogen worden bij huishoudens in Barendrecht, tenzij via een Ja-sticker aan wordt gegeven dat zij deze wel willen ontvangen. BAR Afvalbeheer heeft contact opgenomen met brancheorganisaties en bezorgers van het ongeadresseerde reclamedrukwerk om hen te informeren over het geplande opt-in systeem. De Ja-sticker is ingevoerd op 1 oktober 2021.
• Aanpak bijplaatsingen
Bij een aantal ondergrondse containers wordt met enige regelmaat afval bijgeplaatst, in plaats van in de container gedaan, en afval dat er niet in past (grofvuil) wordt ernaast gezet. Er is een advies geschreven om dit probleem van bijplaatsingen integraal aan te kunnen pakken. Aanpak bij de bron door gedragsbeïnvloeding is daarbij het uitgangspunt, want bijplaatsingen komen vooral voort uit menselijk gedrag, zo blijkt ook uit onderzoek en ervaring.
De inzet op het gebied van beheer, handhaving, communicatie en participatie is geïntensiveerd. De hotspotlocaties worden minimaal wekelijks gemonitord. Bijplaatsingen worden in een centraal registratiesysteem bijgehouden. Het verwijderen van bijplaatsingen is afzonderlijk van de reguliere reiniging georganiseerd, zodat boa’s hun onderzoek kunnen doen voordat bijplaatsingen zijn weggehaald. Zichtbare handhaving is tevens een onmisbare component in de instrumentenmix om bijplaatsingen nu en in de toekomst te voorkomen.