Visie op wijkgericht werken en wijkwethouderschap ontwikkelen

Omschrijving (toelichting)
Het doel van het Wijkoverleg is onveranderd. Enerzijds meer ruimte creëren voor burgers/samenleving voor maatschappelijk initiatief en hen te faciliteren om daar actief aan deel te nemen. Anderzijds een betere aansluiting zoeken van de gemeentelijke organisatie bij (lokale) maatschappelijke initiatieven en behoeften.
In 2021 komt meer nadruk te liggen bij de doorontwikkeling van Meedoen in Barendrecht. Daarom is de Barendrechtse Uitdaging gevraagd een eerste stap te zetten naar het ontwikkelen van een breed maatschappelijk netwerk. Het doel is om de samenwerking tussen inwoners, organisaties en ondernemers te bevorderen en overheidsparticipatie verder door te voeren.
Daarnaast gaan we door met:
- De bestaande wijkoverleggen in diverse vormen. Door het onderhouden van contacten met inwoners, instellingen en bedrijven horen we wat er leeft en speelt in de wijk. Hierdoor kunnen we beter verbindingen leggen tussen initiatieven, inwoners en organisaties en hen hierbij faciliteren;
- De inzet van wijkwethouders. Hiermee geven we aandacht aan de specifieke behoefte van de wijk of straat. Dit heeft niet alleen ten doel om de inwoners beter te bedienen, maar ook om de inwoners beter te leren kennen en begrijpen. De wijkwethouder is regelmatig aanwezig in de wijken, door middel van een wijkspreekuur en/of op uitnodiging van bewoners, bijvoorbeeld voor een bewonersschouw en/of wijkoverleg.
(2021/1)
Kwaliteit (toelichting)
Behalve het wijkoverleg Middeldijkerplein e.o., kwamen de wijkoverleggen niet fysiek bij elkaar. Wel was er contact op individuele basis, zowel fysiek als online. Het was merkbaar dat bewoners veel thuis waren met meer ergernissen tot gevolg. Vaak zijn klachten het gevolg van de stapeling van verschillende slepende ergernissen. We stuurden dan aan op het voeren van het gesprek en faciliteren dit vanuit het wijkoverleg. De wijkwethouders gingen door met de online wijkspreekuren en persoonlijke bezoekjes bij inwoners, als het kon.
KijkopWelzijn organiseerde de derde editie van 'Barendrechts Beste' in het vierde kwartaal 2021. Wel in een aangepaste vorm vanwege de coronamaatregelen. Zo konden er geen fysieke pitches plaatsvinden met de deelnemers, maar kwam de 5-koppige jury digitaal bij elkaar om een top 3 te kiezen. Daarna kon iedereen in Barendrecht opnieuw digitaal stemmen op zijn of haar favoriete initiatief. De prijsuitreiking vond plaats in februari 2022.
In het kader van ‘Meedoen in Barendrecht’ (overheidsparticipatie) voerden we gesprekken met KijkopWelzijn over de toekomst van Barendrechts Beste. Dit resulteerde eind december tot een voorstel voor uitbreiding van Barendrechts Beste. En de Barendrechtse Uitdaging deed in opdracht van de gemeente onderzoek naar de mogelijkheden voor een breed maatschappelijk netwerk. Hiervoor organiseerde zij o.a. eind maart een digitale bijeenkomst voor alle maatschappelijke organisaties. Eind juni ontvingen we het eindverslag. Na de zomer gingen we aan de slag met de aanbevelingen. Zodra het weer kan, organiseren we een netwerkbijeenkomst voor alle maatschappelijke organisaties. Tot slot organiseerden we een themabijeenkomst voor raadsleden over participatie en lokale democratie in november.
In 2021 bestond Buurtbemiddeling Barendrecht 10 jaar. In totaal werd er 71 keer gebeld naar de Advieslijn Woonoverlast Barendrecht (AWB). Dat is ruim drie keer zoveel dan het jaar ervoor. We mogen hieruit concluderen dat de promotie van de AWB in 2021 zijn vruchten heeft afgeworpen. De AWB ondersteunt het proces van buurtbemiddeling. Als we het aantal zaken dat via de AWB is doorgezet naar buurtbemiddeling vergelijken met het aantal bemiddelings- en coaching zaken in het vorige jaar, is er een stijging te zien. Bovendien groeide de tijdsinvestering per zaak behoorlijk. Door het grote aantal zaken waarin een verstoorde relatie een rol speelt hebben de bemiddelaars vaak extra tijd, zorg en aandacht gegeven aan de individuele gesprekken met bewoners.