Omschrijving (toelichting)

Gemeenten hebben verschillende wettelijke taken op het gebied van de volksgezondheid, zoals de bestrijding van infectieziekten, informatievoorziening, het (laten) doen van onderzoek naar de gezondheidssituatie van de inwoners, het bevorderen van psychosociale hulp bij rampen, het bevorderen van preventieprogramma's en het uitvoeren van de inspectie kindercentra. De GGD Rotterdam-Rijnmond verzorgt voor de gemeente Barendrecht het basistakenpakket volksgezondheid, waarmee de gemeente voldoet aan de wettelijke taken conform de Wet publieke gezondheid. In 2020 is Nederland en dus ook onze gemeente getroffen door het COVID-19 virus. De GGD Rotterdam Rijnmond speelt een belangrijke rol in de bestrijding van dit virus en is in 2021 ook een belangrijke partner op het gebied van volksgezondheid.
In 2020 is daarnaast gewerkt aan een regionaal actieplan ‘Samenwerken aan Preventie’. In 2021 zetten wij ons daarom verder in voor preventie en het bevorderen van een gezonde leefstijl. Hieronder valt het tegengaan van roken, overmatig alcoholgebruik en overgewicht. Ook ligt de nadruk op bewegen en achterliggende factoren, zoals armoede en verminderde participatie. In verband met de toenemende vergrijzing heeft ouderengezondheid onze aandacht: tegengaan van eenzaamheid en aanpak dementie. Hierbij participeren we ook in de regionale aandacht op dit vlak. We bevorderen dat gezondheid als pijler sterk verankerd wordt in de omgevingswet i.o.
Zorg voor de publieke gezondheid is vastgelegd in de Wet Publieke Gezondheid (WPG). Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering hiervan. Stichting Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Rijnmond is verantwoordelijk voor de uitvoering van de jeugdgezondheidszorg tot 18 jaar in de gemeente Barendrecht. Het CJG is dé plek waar ouders, verzorgers, kinderen en jongeren terecht kunnen met vragen over gezondheid, opvoeden, opgroeien en verzorging.
CJG Rijnmond ontwikkelt momenteel het programma CJG Next. Dit programma heeft als doelstelling een meer klantgericht, flexibel basispakket te realiseren, waardoor CJG Rijnmond optimaal aansluit op de leefwereld van kinderen en hun ouders/verzorgers. Daarmee wordt maatwerk geboden voor iedere klant. Zij geven daarmee daar waar mogelijk de klant maximale regie over het aanbod dat deze bij CJG Rijnmond afneemt. Ook maken zij optimaal gebruik van de draagkracht van de gezinnen zelf en hun netwerk. Dit leidt ertoe dat kinderen waarbij geen zorgen zijn, in beeld zijn en blijven. Dit gebeurt waar mogelijk via andere communicatiemiddelen, zoals beeldbellen en in nauwe samenwerking met de ketenpartners. Hierdoor ontstaat meer ruimte om optimaal aan te sluiten op de behoefte van de kinderen en gezinnen die minder draagkrachtig zijn, een minder goed of geen netwerk hebben om op terug te vallen, of waar om andere redenen meer zorg nodig is. Ook deze kinderen en gezinnen zijn en blijven in beeld bij CJG Rijnmond. 
Door de kwaliteitsverbetering van de dienstverlening waar CJG Next voor staat, willen we dat inwoners eerder en beter bereikt worden met preventieve zorg. Dit leidt dan tot minder of beter gebruik van eventuele jeugdhulp.
CJG Rijnmond is tevens de uitvoeringsorganisatie voor het Rijksvaccinatieprogramma. In 2021 wordt ingezet op het verhogen van de vaccinatiegraad middels een regionaal plan van aanpak. Dit plan is opgesteld door CJG Rijnmond in samenspraak met de regiogemeenten, waaronder Barendrecht.

(2021/24)

Kwaliteit (toelichting)

GGD
Gemeenten hebben verschillende wettelijke taken op het gebied van de volksgezondheid, zoals de bestrijding van infectieziekten, informatievoorziening, het (laten) doen van onderzoek naar de gezondheidssituatie van de inwoners, het bevorderen van psychosociale hulp bij rampen, het bevorderen van preventieprogramma's en het uitvoeren van de inspectie kindercentra. De GGD Rotterdam-Rijnmond verzorgt voor de gemeente Barendrecht het basistakenpakket volksgezondheid, waarmee de gemeente voldoet aan de wettelijke taken conform de Wet publieke gezondheid. De GGD Rotterdam Rijnmond speelde een belangrijke rol in de bestrijding van het coronavirus.


Lokaal Preventieakkoord
In het Lokaal Preventieakkoord ligt de focus op preventief gezondheidsbeleid om de inwoners van Barendrecht te stimuleren om een gezondere leefstijl aan te nemen. In het Lokaal Preventieakkoord, dat in 2021 is gesloten, staan drie aspecten centraal: tegendringen van roken, overmatig alcoholgebruik en overgewicht.
Samenwerkingen en activiteiten die in 2021 zijn gestart worden in 2022 verder ontwikkeld, zoals JOGG-gemeente, De Bewuste Kantine en Gezond Schoolontbijt. Ook wordt er een pilot gestart op de basisschool De Vrijenburg  om kinderen van groep 7/8 te stimuleren om meer te bewegen en gezonder te eten.


AED’s 
Barendrecht heeft een 24/7 dekkend AED netwerk. Inwoners kunnen een aanvullende subsidie van €500 krijgen als zij op eigen initiatief een AED willen plaatsen. In 2021 is een plan gemaakt om op structurele basis reanimatiecursussen aan te bieden voor inwoners van Barendrecht. Op deze manier wil de gemeente de inwoners stimuleren om zich aan te melden bij HartslagNu.


POH GGZ Jeugd
In juli 2021 is de eenjarige pilot POH GGZ Jeugd gestart in de huisartsenpraktijk Carnisselande. Het doel van deze pilot is het bevorderen van mentale gezondheid van jeugdigen en een gerichte doorverwijzing naar de juiste jeugdhulp. De resultaten van de pilot zullen zichtbaar worden via het meetplan. Dit wordt uitgewerkt en naar het college en de raad gestuurd om ervoor te zorgen dat de inzet van de POH GGZ Jeugd structureel wordt en mogelijk uitgebreid wordt naar andere huisartsenpraktijken in Barendrecht.


CJG Rijnmond
Het programma CJG Next heeft als gevolg van de coronamaatregelen in 2021 grotendeels stilgelegen.  De prioriteit lag bij zo optimaal mogelijk voortzetten van de dienstverlening voor alle kinderen, gezien de geldende coronamaatregelen. De herstart van het programma vindt plaats in 2022.
CJG Rijnmond had een actieplan opgesteld en uitgevoerd voor het verhogen van de vaccinatiegraad. Er werd daarbij o.a. ingezet op een planbelteam, cultuursensitief werken en specifieke inzet op kwetsbaren. De gemiddelde vaccinatiegraad voor de gemeente Barendrecht in 2021 was met 91,3 % iets hoger dan de gemiddelde vaccinatiegraad van 90,5%  in 2020.