Omschrijving (toelichting)

De wachtlijsten in de jeugdzorg zijn vooral een knelpunt bij de regionaal gecontracteerde zorgaanbieders. Daarom zijn in de begroting van de GR Jeugdhulp Rijnmond extra middelen toegekend om deze knelpunten als gevolg van een tekort in het budget op te lossen. De beschikbaarheid van specialistische GGZ is vooral een aandachtspunt, waarbij de meeste verwijzingen via de huisarts lopen. Daarom zet de gemeente Barendrecht in op het versterken van de expertise GGZ in de wijkteams en de samenwerking met de huisartsen. Door expertise GGZ meer beschikbaar te maken voor de huisartsen, verwachten we de verwijzingen naar specialistische GGZ te verminderen, wat ook de wachtlijsten kan verkorten. Ook zijn afspraken met de zorgaanbieders gemaakt om in de aanpak van de wachtlijsten beter samen te werken en expertise te delen. Wij zetten zoveel mogelijk zorg in bij lokaal gecontracteerde zorgaanbieders die kortere wachttijden kennen. Wanneer passende jeugdhulp niet via het gecontracteerde zorgaanbod beschikbaar is, wordt ingezet op een maatwerk oplossing die of via een PGB wordt ingezet, of via een eenmalige overeenkomst met een zorgaanbieder die niet gecontracteerd is.

(2021/13)

Kwaliteit (toelichting)

Wachttijden in de jeugdzorg zijn een groot probleem. Voor de jeugdigen die moeten wachten, maar ook voor gemeenten en aanbieders omdat wachttijden extra zorg, werkdruk en kosten veroorzaken. Daarom hebben de samenwerkende gemeenten in de regio Rijnmond een plan van aanpak voor wachttijden opgesteld die aansluit bij de Regiovisie 'Nabij en passend' en is hiervoor vanuit de GRJR een projectleider aangesteld om de wachtlijsten terug te dringen. Naar aanleiding hiervan zijn in 2021 de wachtlijsten met ongeveer tweederde terug gedrongen.
In 2021 is een pilot gestart met de inzet van een praktijkondersteuner huisartsen Jeugd GGz (POH GGz Jeugd) om de samenwerking tussen de huisartsen en het wijkteam te optimaliseren. Doel van de pilot is om verbindingen te leggen tussen het medische en het sociaal domein, eerder passende hulpverlening voor onze jeugdigen te bieden en gerichter door te verwijzen. Tevens is expliciet geïnvesteerd in de samenwerking met de huisartsen en in het elkaar kennen en gekend worden.
Met de lokaal gecontracteerde partijen zijn korte lijnen en vonden periodiek accountgesprekken plaats, waarbij aandacht is besteed aan de gevolgen van corona en de (alternatieve) mogelijkheden om jongeren en gezinnen te ondersteunen. Tevens is jeugdhulp geboden middels het verstrekken van PGB’s of via maatwerkovereenkomsten.